50% спад в производството на козунак за Великден

50 d181d0bfd0b0d0b4 d0b2 d0bfd180d0bed0b8d0b7d0b2d0bed0b4d181d182d0b2d0bed182d0be d0bdd0b0 d0bad0bed0b7d183d0bdd0b0d0ba d0b7d0b0 d0b2

50% спад в производството на козунак за Великден

Снимка: Pixabay

Около 50 на сто спад в производството на козунак за Великден в сравнение с миналогодишния празник очаква председателят на Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

При поскъпналите суровини обикновен козунак от 500 грама – само с локум, вече излиза 4.00-4.20 лева при 2.20-2.50 лева преди година, и потреблението намалява, коментира за БТА председателят на браншовата организация.

По думите му, самият той ще се откаже от производството на домашен козунак, който се меси с истинско прясно мляко, свинска мас и олио, като се добавят стафиди, портокалови корички, шоколадови капки.

При калкулирана цена от 9-10 лева за брой едва ли ще има кой да го купи и трудът ни ще отиде на вятъра, каза Няголов.
 
Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите посочи, че брашното за сладкия хляб вече се търгува по 1260 лева за тон при 740 лева по Нова година. Дори локумът е с нов етикет – вместо 1.80 лева сега е 4.00 лева за килограм. В козунака най-много се влага олио, което при доставките на едро върви по 6.10 лева за литър, изрежда Няголов като добавя, че въобще не коментира поскъпването на еленергията и горивата.

Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в тази пазарна ситуация повечето браншовици ще намалят производството и ще ограничат асортимента до най-обикновен козунак, колкото потребителите да спазят на трапезата символиката на празника.


 

0000525664 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x