12-те най-важни космически мисии за 2023 година

12 d182d0b5 d0bdd0b0d0b9 d0b2d0b0d0b6d0bdd0b8 d0bad0bed181d0bcd0b8d187d0b5d181d0bad0b8 d0bcd0b8d181d0b8d0b8 d0b7d0b0 2023 d0b3d0bed0b4

Наистина 2022 г. беше важна година за космическите полети: огромната ракета на НАСА най-накрая излетя, космическият телескоп „Джеймс Уеб” предаде първите научни изображения, а първата в света мисия за защита на планетата успешно се разби в астероид.

Тази година се очаква да бъде също толкова плодоносна, така че нека изброим 12 вълнуващи космически събития, които да очакваме с нетърпение през следващите 12 месеца.

1. Старт към Психея

Дълбоко под скалистата кора и вискозна мантия на Земята лежи метално ядро. Тъй като не можем да стигнем до него, ние не го познаваме и следователно нямаме дори малка представа как се формират планетите от земен тип.

Mисия Psyche ще помогне да се запълни тази празнина. Орбиталният апарат на НАСА, планиран да бъде изстрелян през октомври 2023 г., ще прелети почти 300 милиона километра до богатия на метали астероид Психея – астрономите подозират голо ядро в него, което ще повдигне булото на мистерията за това какво се крие под скалистата повърхност на Земята.

2. Завръщането на ОЗИРИС-Рекс

Ако Психея само започне през 2023 г., тогава друга астероидна мисия, OSIRIS-REx, напротив, трябва да се върне. През 2020 г. апаратът кацна на повърхността на астероида Бену и събра за САЩ първите проби от астероидна почва. Още: Анализ: Могат ли хората да живеят на Марс? Отговорът е много прост

Парчета космическа скала вече летят обратно към Земята и се очаква ценният товар да пристигне през септември 2023 г. Надяваме се, че благодарение на него учените ще подобрят точността на дистанционните наблюдения на астероиди – в случай че друга извънземна скала ни застраши в бъдеще.

3. Мисия VICTUS NOX

Продължавайки темата за космическата отбрана, трябва да се спомене мисията VICTUS NOX, но тя не защитава цялата Земя от астероиди, а Съединените щати – и от врагове в космическа война, ако имат поглед върху нашите ключови спътници.

Тази мисия е тест: през 2023 г. космическите сили на САЩ по програмата Space Safari (Космическо сафари) ще даде команда на компанията Firefly Aerospace да изстреля сателит. Доставчикът ще разполага само с 24 часа, за да го изведе в орбита и това ще докаже, че САЩ са в състояние бързо да заменят сваленото оборудване.

4. Ракета на 3D принтер

Firefly Aerospace обаче не е единственият новодошъл в космическата индустрия с големи визии за 2023 г. Базираната в Лос Анджелис стартираща компания Relativity Space се стреми да изстреля Terran 1, първата в света 3D разпечатана ракета. Стартовият прозорец се отваря на 31 януари.

Успешният полет на Terran 1 ще разчисти пътя за разработването на по-голямата ракета Terran R, с която се очаква Relativity да достави първия търговски полезен товар на Марс още през 2024 г.

5. Хибридна ракета от Австралия

Друг новодошъл на космическата арена, австралийската компания Gilmour Space Technologies, планира да изстреля първата си ракета Eris през април 2023 г. Ако има късмет, Австралия ще стане едва дванадесетият представител на космическия клуб със собствена ракета. 

Освен това, в случай на успешно изстрелване, Eris ще стане първата ракета с хибриден двигател, където горивото и окислителят са в различни агрегатни състояния. Това ще помогне пътуването в космоса да стане по-евтино и по-безопасно. Още: Научните събития, които да следим през 2023 година

6. Изстрелване на звезден кораб

Големите аерокосмически компании също са планирали за 2023 г. първи по рода си изстрелвания, и може би най-голямото очакване на обществеността е космическият кораб SpaceX, който ще отнеме от Space Launch System на НАСА титлата за най-голямата ракета досега.

През ноември и декември 2022 г. SpaceX проведе поредица от статични тестове на двигателите за масивна ракета и въпреки че компанията на Илон Мъск все още не е определила дата за първото в историята орбитално изстрелване на звездния си кораб, експертите прогнозират, че това ще се случи през първата половина на 2023 г.

7. Орбитална ракета Безос

Съперникът на милиардера Мъск Джеф Безос има собствена аерокосмическа компания Blue Origin, но за разлика от SpaceX, нейната ракета New Shephard („Новият Шепърт” е кръстена на астронавта Алън Шепърд) не е в състояние да направи пълна обиколка около планетата. Компанията очаква да промени това в края на 2023 г., когато първата й орбитална ракета New Glenn (“Новият Глен” в чест на астронавта Джон Глен) ще отиде в космоса.

Разработването на тежкотоварната ракета започна преди 10 години и първото й изстрелване вече е отлагано три пъти, но ако New Glenn лети през 2023 г., Blue Origin може да се конкурира със SpaceX и United Launch Alliance (ULA) за договори на НАСА.

8. “Вулкан Кентавър” от ULA

Говорейки за ULA, от създаването й през 2006 г. съвместното предприятие на космическите гиганти Lockheed Martin и Boeing е изстреляло повече от 150 ракети Atlas и Delta за НАСА, Министерството на отбраната на САЩ и други клиенти.

Компанията очаква да изстреля своята ракета Vulcan Centaur от следващо поколение в началото на 2023 г., като спускаем апарат от базираната в Питсбърг Astrobotic Technologies ще направи първия си полет до Луната.

9. Лунен спускаем апарат ispace

В зависимост от времето за изстрелване на ракетата Vulcan Centaur, спускаемият апарат Peregrine (“Pilgrim”) на Astrobotics може да бъде първият по рода си на Луната. (Неговият конкурент е плод на въображението на базираната в Хюстън Intuitive Machines Nova-C, която се очаква да стартира през март 2023 г.)

Друг частен спускаем апарат, HAKUTO-R от японския стартъп ispace, все още има предимство пред конкурентите. Той стартира на борда на ракета на SpaceX на 11 декември, но няма да достигне до Луната до април 2023 г.: той се движи по обиколна траектория, използвайки гравитацията на Земята и Слънцето, за да намали разхода на гориво.

10. Вторият опит на Индия

Ако всичко върви гладко с мисията ispace, Япония ще се присъедини към краткия списък на страните, извършили меко кацане на Луната. През юли Индия също се надява да се запише в него след изстрелването на спускаемия апарат “Чандраян-3”. Още: SpaceX изстреля първа ракета в орбита за 2023 г. (ВИДЕО)

Това ще бъде вторият опит на Индия да кацне на Луната – първият, Chandrayaan 2, завърши с аварийно кацане през 2019 г., но националната космическа агенция се надява, че сега мисията ще бъде успешна благодарение на актуализираната технология.

11. Светове отвъд Юпитер

Европейската космическа агенция (ESA) също планира космическа мисия за 2023 г. и то не за един спътник, а за цели три – спътниците на Юпитер Ганимед, Калисто и Европа, които имат свои океани.

Изстрелването на спътника Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) е планирано за април 2023 г. Той ще обикаля около сателитите общо 35 пъти и ще използва комплект от десет инструмента. Има надежда, че тази мисия ще помогне да се разбере къде и как може да съществува живот във Вселената.

12. Китайски орбитален телескоп

Ако всичко върви по план, 2023 г. ще завърши точно както 2021 г.: с изстрелването на нов космически телескоп. Но за разлика от „Джеймс Уеб” на НАСА, който е настроен за инфрачервени лъчи, китайският орбитален телескоп Xuntian ще наблюдава видима и почти ултравиолетова светлина.

Така новият телескоп ще се превърне в своеобразен наследник на умиращия Хъбъл, само че с 350 пъти по-голямо покритие. Xuntian ще може да изследва 40% от небето след десетилетие, докато грохналият Hubble не е овладял дори 0,8% за цели 32 години.

Автор: Кристин Хаузър

Превод: Ганчо Каменарски

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Roadhelp.BG  | Coolicehost.com | СЕО.БГПревоз.БГ | СЕЛОТО.ею | Grabnete.com | Продавалник.БГ | Продавалник.TOP | Obiava.BIZ | Drones.BG | Reia11.COM | All-inclusive-services.bg | Хамалите Бг | ThermalDevices.EU | Kidscenteregear.com | Nameri.EU | Fortisimo.eu | СЕО.ЕЮ | Фотон.ЕЮ | Seo.V.BG | Rpasa.eu | Mhgroupe.EU | Novini.V.BG | Obiava.EU | Daweb.TOP | Мрежата.ею  | Mrejata.top  | Vhodove.TOP  | Пазара.БГ | Hamali.top | BezplatniObiavi.NET | NetObiavi.EU | Kvant.Biz | Beseo.EU