Южна Корея мисли за собствен ядрен потенциал заради Ким Чен Ун

d18ed0b6d0bdd0b0 d0bad0bed180d0b5d18f d0bcd0b8d181d0bbd0b8 d0b7d0b0 d181d0bed0b1d181d182d0b2d0b5d0bd d18fd0b4d180d0b5d0bd d0bfd0bed182
0000526855 fbh

След като изстреля най-голямата ракета в историята си, Северна Корея се готви да извърши ядрен опит, твърдят официални лица и анализатори. Това съживи дългогодишния дебат на юг от границата по въпроса трябва ли и Сеул да има ядрени оръжия, съобщава АФП.

Тази година Пхенян проведе множество оръжейни изпитания, които нарушават санкциите, включително изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МБР), за първи път от 2017 г. насам.

Това беше драматично завръщане към изпитанията на далечни разстояния след дългогодишна пауза, след като лидерът Ким Чен Ун започна кръг от неуспешни дипломатически преговори с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г.

Подновяването на севернокорейските ракетни изпитания, съчетано с руската инвазия в Украйна, промени обществените настроения в Южна Корея като се засилиха исканията за собствена възпираща сила.

„Обсъжда се възможността Южна Корея да се стреми към собствен ядрен потенциал“, заяви Су Ким от корпорацията RAND.

„Ядреният вариант вероятно ще остане на масата за обсъждане от отговорните лица в Сеул. Но това, разбира се, ще има последици и обхват извън Корейския полуостров.“

Дискусията за това дали Южна Корея трябва да се стреми към ядрено въоръжаване се простира отвъд официалните кръгове, като мнозинството от гражданите също изглежда подкрепят подобна стъпка.

71% от южнокорейците вече подкрепят идеята страната да се сдобие с ядрени оръжия, сочат резултатите от изследване на базираната в САЩ фондация „Карнеги“ и Чикагския съвет по глобални въпроси.

Очаква се ядрен опит

От 2006 г. насам Северна Корея е тествала шест пъти ядрени оръжия, а през 2017 г. отбеляза успеха на последното си и най-мощно изпитание – водородна бомба с приблизителна мощност от 250 килотона.

Тъй като междуконтиненталните балистични ракети на Северна Корея все още са в процес на разработка, всеки път съществува „висок риск от провал“, казва Ча Ду-хьон, изследовател в сеулския Институт за политически изследвания „Асан“.

Миналия месец севернокорейска ракета се взриви в небето над Пхенян.

„Това спъва действията на Пхенян“, каза Ча, добавяйки, че ядреният опит е по-малко рисков.

Според южнокорейски официални лица и главния пратеник на САЩ по въпросите на Северна Корея, има вероятност скоро да се извърши още един тест като част от честванията на 110-годишнината от рождението на лидера-основател Ким Ир Сен в петък.

Сателитни снимки показват признаци на нова дейност в тунел на полигона Пунгйе-ри, който според Северна Корея е бил разрушен през 2018 г. преди срещата на върха между Тръмп и Ким.

Базираната във Виена организация Open Nuclear Network заявява, че е забелязала признаци на изкопни работи и повишена активност, което показва, че Северна Корея може би я подготвя за изпитание на ядрено оръжие.

Южнокорейски ядрени оръжия

През 70-те години на миналия век Сеул осъществи тайна ядрена програма, която прекрати в замяна на гаранции за сигурност от страна на Съединените щати.

Америка разполага 28 500 военнослужещи в Южна Корея, които да защитят страната от ядрената ѝ съседка, и напоследък засилва военните си прояви, като тази седмица изпрати наблизо самолетоносач за първи път от 2017 г. насам.

Много коментатори виждат „твърде ясни“ паралели със съдбата на Украйна: Киев се отказа от големия си запас от ядрени оръжия от епохата на СССР, върху които никога не е имал оперативен контрол, в замяна на гаранции за сигурност.

„Избухна реална война, която дори не можехме да си представим, и тя засили значението на самозащитата“, казва Пак Уон-гън, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha в Сеул.

При седмия си ядрен опит Северна Корея вероятно ще се опита да модифицира ядрени бойни глави, които да монтира на своите междуконтинентални балистични ракети с цел „да се стигне до ситуация, при която никой няма да може да отрече, че тя е фактическа ядрена сила“, каза той.

Разпространение на ядрени оръжия

По време на предизборната кампания новоизбраният президент на Южна Корея Юн Сук-йол, който е привърженик на ястребите, се противопостави на идеята, като заяви, че „отговорът би бил засилване на разширеното възпиране на САЩ“.

Това би могло да включва искане към Съединените щати да разположат тактически ядрени оръжия в Южна Корея – нещо, към което, според анализатори, президентът на САЩ Джо Байдън не проявява особен интерес.

Това би било „много по-малко политически усложняващо, икономически скъпо и регионално дестабилизиращо от разпространението на ядрени оръжия“, твърди Лейф-Ерик Если, професор в университета Ewha.

Но за много южнокорейци гаранцията за сигурност от страна на САЩ вече не е достатъчна.

Макар че 56% от южнокорейците подкрепят допускането на ядрени оръжия на САЩ в страната, анкетираната група „с огромно мнозинство“ предпочита независим арсенал пред варианта за разполагане на американски оръжия, се посочва в проучването.

„На този етап, със сигурност, съдейки по общественото мнение в Южна Корея, няма усещането, че е достатъчно да знаеш, че приятелят ти има бутон, който може да натисне“, каза Скот Снайдър, старши сътрудник в базирания в САЩ Съвет за международни отношения.

0000526855 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x