Хотелиери искат финансиране от държавата заради инфлацията

d185d0bed182d0b5d0bbd0b8d0b5d180d0b8 d0b8d181d0bad0b0d182 d184d0b8d0bdd0b0d0bdd181d0b8d180d0b0d0bdd0b5 d0bed182 d0b4d18ad180d0b6d0b0
0000525269 fbh

Нови финансови помощи от държавата искат хотелиери и туроператори по южното ни Черноморие. Хората се нуждаят от средствата за да компенсират с тях инфлацията и загубите следствие войната в Украйна. До този момент повишението на цените в бранша не надхвърля 10%.

„Ако сертификатът не отпадне, ще бъде смърт за туристическия сезон“, увери пред Нова тв Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. От своя страна хотелиерът Христо Чапкънов смята, че помощта за бежанците е крайно недостатъчна, а туристическата таксата трябва да отпадне.

Още по темата

29 мар 2022 23:00

35

25 мар 2022 22:05

32

Предложението им към правителството е да се продължи мярката 60/40, за да могат да запазят персонала си. Така ще успеят да поддържат едно сравнително добро качество на предлаганите услуги и през сезонът, който към момента се очаква да бъде труден.

Първите туристи в Слънчев бряг се очаква да пристигнат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиерите по южното черноморие не са оптимисти,защото по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, за да оцелеят, тъй като много от клиентите им избирали съседни на България дестинации.

„В момента всички пазари са на „Стоп“ с резервациите. Като преди конфликта с Украйна вървяха много добре, бяха стигнали нивата на 2019, основно пазар Чехия. Тази година отново разчитаме на Чехия, Полша, Великобритания се завръщат като резервации, Израел също“, обясни Деляна Цонева – председател на Регионална туристическа камара – Бургас.

Борис Минчев – мениджър на хотел, споделя, че за съжаление резервациите са спрели към този момент поради военния конфликт между Русия и Украйна.

В този хотел ще залагат на гости от съседни на България страни. Всички обаче са категорични, че инфлацията им пречи да определят цени на пакетите,които предлагат на своите гости.

„Срещаме огромно затруднение във формирането на цените. Ние не знаеме какво ще бъде положението и няма как да кажем сега и на хората си „ ама вижте сега, пригответе си там по някоя жълтичка ,за да бъде покупателната стойност нали уеднаквена“, посочва Румен Мончев – член на УС на Съюз на собствениците – Слънчев бряг.

„Със вдигане на цените на основни продукти,както се казва, всяка една доставка при нас пристига със нова, по-висока цена,което прави много трудно и невъзможно ценообразуването на крайния продукт“, каза още Цонева.

Към момента повечето хотелиери опитват да задържат повишението на цените на пакетите да не надхвърли 10 %. Някои обаче не са оптимисти. „Ръстът е между 20 е 30%. Това се влияе както от цените на горивата, електроенергията, но и на хранителните продукти“, допълва Цонева.

Хотелиерите не изключват вероятността  ваканционните пакети, платени на ранни записвания, да бъдат актуализирани.

„Твърдо ценообразуване има и към момента,но всички сключени договори и и договори, които предстоят да се сключат ще са клаузи за актуализация,анекси,ако тази ситуация продължи повече, отколкото би трябвало. За съжаление в момента ситуацията е така, че разходите станаха европейски, а цените български“, категоричен е Минчев.

Затова от бранша настояват за продължаване на помощта от държавата.
Деляна Цонева признава, че помощта наистина е била глътка въздух за бизнеса и разчитат, че 60/40 е добре да бъде продължена и през този летен сезон, защото наистина се очаква да бъде много труден, както и помощта от 35 евро на седалка, за да се стимулират полетите от другите държави.

Според Борис Минчев не само 60/40, но и помощта, която е за електроенергия и помощта за  60/40 за запазване на служителите.

Защото човешкият фактор е основен в туризма, припомнят хотелиерите

0000525269 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x