Хампарцумян: Нито един от кандидатите за шеф на БНБ не е на нужното ниво

d185d0b0d0bcd0bfd0b0d180d186d183d0bcd18fd0bd d0bdd0b8d182d0be d0b5d0b4d0b8d0bd d0bed182 d0bad0b0d0bdd0b4d0b8d0b4d0b0d182d0b8d182d0b5
0000524958 fbh

През последните дни стана ясно, че ЕС ще може да води преговори от името на държавите членки за доставки на руски газ. Предложението дойде от България след решението на Путин плащането за газа да се извършва само в рубли.

Договорите за доставка на руски газ не трябва да се обсъждат публично, а България не е сред страните, които са най-зависими от тези доставки. Това мнение изрази банкерът Левон Хампарцумян в студиото на на „Денят ON AIR“.

„Ще има европейска сделка. Дългосрочно по трудния начин научихме, че не трябва да сме толкова зависими от руската енергия. Сигурността струва пари. Плащането в рубли е само руско предложение, има други договори. Газът не е като водата – отваряме – затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, но обемите за съхранение са ограничени, или я гориш. Тази игра е от двете страни – кой ще мигне пръв. Путин е в по-неизгодната ситуация“, коментира Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че страната ни не дава добри сигнали с липсата на ясна позиции по редица въпроси – дали е война, или не, дали ще сме в Еврозоната, НАТО, ЕС, а в същото време ще гоним специфични национални цели.

Но е убеден, че нито управляващи, нито опозиция искат предсрочни избори.

„В момента основното спокойствие е в това, че никой не сменя конете в средата на реката. Имаме няколко кризи, индустриално пренареждане на света. Не им се иска да ходят на избори, защото може да дойде нещо по-лошо, по-трудна коалиция“, анализира банкерът.

Хампарцумян коментира и предстоящия избор на нов управител на БНБ.

„Централното банкерство е нещо различно от управлението на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатура, но не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров поне не е агресивен в налагането на кандидатурата си. Аз не съм чул концептуални неща нито от единия, нито от другия. Но поне единият казва, че ще я пише концепцията, а другият – че може“, обясни Хампарцумян.

Според банкера би било по-добре управителят на Централната банка да не е политически избор, а професионален.

„Повечето хора, които са управлявали БНБ, не са били политически фигури, доста по-подготвени са били. Добре е кандидатите да знаят какво прави БНБ. Тя нито дава, нито взима лицензи на банки, още по-малко пък управителят“, уточни събеседникът.

И изрази убеждение, че в ЕЦБ няма да реагират остро на избора.

„Там работят любезни хора, но какво ще се говори в кулоарите… Важно е и как ще върви комуникацията в ключов момент, в който чакаме да ни приемат в Еврозоната.  Ако изберем хора, които нямат достатъчен авторитет и тепърва ще се доказват, шансовете да бъдат успешни в това не са чак толкова големи“, прогнозира Хампарцумян.

И уточни, че не столът на управител на БНБ е горещ, а самата процедура е превърната в такава.

„Има признаци, че това е част от разделянето на баницата. Трябва да сме наясно, че ние се присъединяваме към Еврозоната, а не тя към нас. Не да имаме суперзвезда, която да свърши всичката работа, а ние като система трябва да сме предсказуеми. Хора с репутация да могат да управляват взаимодействието, а не политически оцветен човек“, заяви Хампарцумян.

А при гласуването в НС депутатите може и да не изберат нито един от двамата кандидати.

„Като не ти се отвори главният парашут, ползваш резервния, при който по-твърдо се приземяваш, но върши работа“, коментира банкерът.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x