Фактите на Русия срещу истината за убийствата в Буча

d184d0b0d0bad182d0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d180d183d181d0b8d18f d181d180d0b5d189d183 d0b8d181d182d0b8d0bdd0b0d182d0b0 d0b7d0b0 d183d0b1d0b8
0000525786 fbh

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за независимо разследване на „изображенията на цивилни, убити в Буча, Украйна“.

След изтеглянето на руските войски от града в покрайнините на Киев се появиха изображения на тела, лежащи по улиците, а членове на медийни организации също видяха трупове.

Украйна обвини Русия в „умишлено клане“, но Русия го нарече „инсценирана провокация от режима в Киев“. Кремъл направи поредица от неоснователни твърдения за кадрите от Буча.

Твърдение: „фалшиви мъртви тела“

След оттеглянето на руснаците, кадри, направени от кола, минаваща през града, показват тела от двете страни на пътя.

След това проруските акаунти в социалните медии разпространиха забавена версия на видеото, твърдейки, че ръката на едно от телата се вдига.

Руското посолство в Канада публикува в Twitter видеото с описание „режисирано видео, показващо фалшиви мъртви тела в град Буча близо до Киев“.

Видеото е зърнесто, но по-внимателният анализ показва, че това, което се твърди, че е движеща се ръка, всъщност е какпка вода или мръсотия в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила.

Друго руско твърдение се фокусира върху различна част от кадрите. Колата минава покрай друго тяло, лежащо до паваж с червени и жълти камъни и счупени кафяви огради.

Докато кара, тялото се вижда за кратко в дясното огледало. Проруски медии твърдят, че тялото „седи“. Но забавена версия на видеото показва, че страничното огледало явно изкривява отражението на тялото, както и къщите на заден план.

Същият ефект може да се види във видеоклипове, заснети в странични огледала, публикувани в интернет.

BBC съпоставя двете тела от видеото (публикувано на 2 април) със снимки с висока разделителна способност, предоставени от Getty Images и AFP на 3 април.

Във видеото първото тяло лежи по гръб близо до бяло-жълт бордюр. Настилката вдясно е отчасти асфалт и отчасти трева. Сребърна кола се вижда на тротоара с отворен багажник пред бяла ограда. Същата кола, бордюр, тротоар и ограда се виждат на изображението на Getty/AFP.

Второто тяло има черно яке и нещо, което изглежда като окървавен турникет или превръзка на дясната ръка. То лежи на една страна до червена и жълта настилка, пред разбита кафява ограда. Черното яке, турникетът/превръзката, настилката и оградата съвпадат със снимката на тялото, публикувана от Getty/AFP.

Твърдение: Телата не са вкочанени

Министерството на външните работи на Русия написа в Twitter: „Особено тревожно е, че всички тела на хората, чиито изображения са публикувани от режима в Киев, не са вкочанени след поне четири дни“.

Според украинските военни руснаците са напуснали в ранните часове на 31 март. Руснаците казват, че са напуснали на 30 март.

В часовете след смъртта телата преминават през процес, наречен rigor mortis, при който мускулите се свиват и втвърдяват.

От BBC се допитват до съдебномедицински патолог за това дали се очаква тялото да бъде „втвърдено“ след четири дни. Един, който е работил на места, включително Косово и Руанда по разследвания на военни престъпления, който не пожела да бъде назован, казва пред BBC, че до четири дни rigor mortis „обикновено отшумява“.

Руската публикация също така твърди, че телата „нямат типични трупни петна“.

Не е ясно какво означава това, но патологът казва, че външният вид на някой, който е починал от огнестрелна рана или друг акт на насилие, ще варира значително в зависимост от използваното оръжие, от какво разстояние е прострелян и така нататък.

Не винаги има много видима кръв, тъй като тя може да се събира под хората или да попие в тежки дрехи, особено ако някой е облечен за студено време. Публикацията в Twitter може да се отнася до факта, че кръвта в тялото ви се събира надолу след смъртта, тъй като спира да циркулира около тялото, което може да накара кожата да стане червеникава или лилава.

Но ако някой лежи, мястото на това натрупване на кръв и обезцветяване може да не се вижда на самото изображение.

Твърдение: „Нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия“

Руското министерство на отбраната твърди, че докато Буча е била под руски контрол, „нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия“.

Това твърдение обаче противоречи на многобройни разкази на очевидци.

Местен учител каза пред Хюман Райтс Уоч на 4 март, че руските сили са заловили петима мъже и са екзекутирали един от тях.

Местни жители, които разговаряха с руския разследващ сайт The Insider, нарисуваха подобна картина. „Това бяха ужасяващи дни. Когато нито дворът, нито къщата, нито дори животът ти принадлежат. Няма ток, вода, газ. Забранено е да излизаш от къщата, ако си тръгнеш – те прострелват“, каза местната жителка Кристина.

Местните казват пред BBC, че руснаците систематично разбивали врати, за да плячкосват апартаменти, и докато войниците крадяли ценности и храна, жителите били принудени да седят в мазето.

Руското министерство на отбраната също твърди, че техните сили са напуснали Буча на 30 март и че кадри, показващи тела там, „се появяват едва на четвъртия ден, когато Службата за сигурност на Украйна и представители на украинските медии пристигат в града“. Но медийни организации, като AFP, публикуваха снимки на мъртви тела на 2 април, а още на 1 април са открити видеоклипове с трупове по улиците на града в социалните мрежи.

0000525786 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x