Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?

d182d0b5d0b6d18ad0ba d181d0b5d0b7d0bed0bd d0bed187d0b0d0bad0b2d0b0 d182d183d180d0b8d0b7d0bcd0b0 d0bcd0bed0b3d0b0d182 d0bbd0b8 d0bed182
0000525384 fbh

След COVID сезона, хотелиери очакват и тежък сезон заради войната в Украйна. Липса на кадри също остава проблем заради ниското заплащане, а ще могат ли от бранша да дадат работа на украинските граждани в сектор „Туризъм“, коментират специалисти.

Още по темата

31 мар 2022 21:28

72

29 мар 2022 23:00

35

„В непрекъснат контакт съм за мигрантите от Украйна. Помагаме им с каквото можем. Разбрахме, че „зеленият сертификат“ няма да отпадне за гражданите на редица страни, които са наши партньори в туризма. Трябва да отпадне обаче, няма логика в него – 150 хил. украинци пристигнаха в България. Как при тях не се иска „зелен сертификат“, а трябва да искаме от туристите от страните, с които ние си партнираме?!“, каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов в ефира на „България сутрин“.

От Общинския съвет в Несебър искат туристическата такса да отпадне.

„Има желание да отпадне туристическата такса. Това не са туристи, а бежанци. Няма логика да плащаме допълнително. Парламентът трябва да реши ясно и бързо, защото ще има беззаконие“, подчерта Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че посрещат украинците като бежанци и правят всичко възможно да пребивават  у нас до едно положение.

„Не може да очакваме украинските граждани като туристи, но се надявам от другите страни – Великобритания, Румъния и други, да пристигнат почиващи. Трябва обаче да се създаде прогноза за мир, иначе ще бъде много трудно“, сподели събеседникът.

Относно резервациите за Великден, той каза, че не са в такъв мащаб, в какъвто е трябвало да бъдат, тъй като много от туристите са притеснени.

По думите му има желаещи украинци да се включат в пазара на труда, но те са предимно майки с деца и интегрирането им ще бъде трудно, защото трябва да се помисли кой ще се грижи за украинчетата.

Налбантов припомни, че работа могат да започнат тези от тях, които търсят временна помощ или тези, които вземат имигрантски статут.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация уточни, че е възможно минимално повишение на цените на пакетите в хотелите.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?
Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.

0000525384 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x