Спецпрокуратурата е повикала Божков да се върне от Дубай над 50 пъти

d181d0bfd0b5d186d0bfd180d0bed0bad183d180d0b0d182d183d180d0b0d182d0b0 d0b5 d0bfd0bed0b2d0b8d0bad0b0d0bbd0b0 d0b1d0bed0b6d0bad0bed0b2

Тези призовки са за предявяване на обвинение – Божков има 20 обвинения, по 4 дела, които са му повдигнати, но не са му предявени. Ако Божков получи и една от призовките, той ще бъде редовно призован и това ще отвори възможността делото срещу него да тръгне и задочно, както се случи с процеса „КТБ“, по който бившият банкер Цветан Василев е бил редовно призован в Сърбия.

Близо три часа продължи разпитът в Софийската градска прокуратура на премиера Кирил Петков в качеството му на свидетел по проверката за…

Властите в Дубай информират прокуратурата, че са получили призовките, но след това няма обратна връзка за връчването им. 

Когато някой е редовно призован да му бъде предявено обвинение, но не се яви без уважителна причина, отпада задължението на прокуратурата да му предяви обвинението лично. А това означава, че и процесът срещу него може да се гледа задочно.

От прокуратурата са категорични и че няма как да поискат от съда да наложи „задържане под стража“ на Божков в негово отсъствие. Неотдавна пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев обяви, че прокуратурата умишлено не иска такава мярка, тъй като ако съд се е произнесъл по задържането, това би улеснило екстрадицията на Божков. Екимджиев смята, че прокуратурата няма интерес да се случи връщането на хазартния бизнесмен в България.

Спецпрокуратурата обаче се позовава на НПК, според който делото по първоначалното задържане на обвиняем, се гледа в негово присъствие. Кръстев цитира и решението (link is external) по конституционно дело 12/2021 г. С него е отменен текст от НПК, който регламентираше, че „при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник, обвиняемият може да участва в делото (по искането на прокурора за задържане под стража) и чрез видеоконференция, като в тези случаи самоличността му се удостоверява от началника на затвора или началника на ареста или от определен от тях служител“.

Това е целенасочена политическа атака към нас, защото ГЕРБ става първа политическа сила. Това заяви пиарът на бившия премиер Бойко Бори…

„Личното явяване на обвиняемия, чието първоначално задържане по определено обвинение се иска от прокурора, е изключителна гаранция за правото на личната му свобода“, се казва в решението на КС. Затова и прокуратурата е категорична, че няма как да иска задържането под стража на Божков, докато той физически не е в България.

Междувременно, след 2 години забавяне и след като МВР я притисна, образувайки дело по неотложност за изнудване на Божков, Софийската градска прокуратура реши да го разпита като свидетел. Съдебната поръчка с тази молба вече отпътува за Дубай. В събота главният прокурор Иван Гешев коментира: „Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят на нашето искане и няма да бъде разпитан и като свидетел“.

По делото за изнудване, което се наблюдава от градската прокуратура, на 17 март бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Прокуратурата обяви обаче, че няма доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения, а МВР е опорочило разследването.

ОЩЕ: Васил Божков: Готов съм да се върна. Не се крия, европейската прокуратура ме намери и разпита

Не ми се иска да съдя държавата заради глупостта на някого. Нови въпроси на разпита нямаше. По същия повод съм давал няколко пъти показ…

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x