Славчо Велков: Случилото се в ДАНС е шпионски скандал

d181d0bbd0b0d0b2d187d0be d0b2d0b5d0bbd0bad0bed0b2 d181d0bbd183d187d0b8d0bbd0bed182d0be d181d0b5 d0b2 d0b4d0b0d0bdd181 d0b5 d188d0bf
0000525565 fbh
Двама служители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) бяха отстранени след акция на Специализираната прокуратура и уличени в шпионаж в полза на Русия, като се смята, че са били част от контраразузнаването.

„Спецпрокуратурата не би отишла да работи в ДАНС, без ДАНС да я извика, което означава, че това е действие на службата по вътрешна сигурност, която се е обърнала към прокуратурата. Самият факт, че няма задържани, означава, че все още няма достатъчно данни и факти“, коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков в предаването „Опорни хора“ на Bulgaria ON AIR.

По думите му има основания тази акция да бъде наречена шпионски скандал.

„Тук не става дума за министерство, ведомство, частна компания, а за онази структура от националната система за сигурност, която е призвана със закон и по Конституция да защитава обектите на националната сигурност. В тази част, там е именно българското контраразузнаване, което води борба срещу чуждите разузнавания. Бих го нарекъл сериозен пробив в националната система за сигурност в частта ѝ контраразузнавателна дейност“, заяви Велков.

Ако такъв пробив се докаже, то обяснението му може да се намери в структурата на ДАНС.

Според него е парадокс, че бившият шеф на ДАНС – Димитър Георгиев, е бил освободен заради шпионски скандал, а сегашният остава на длъжност. Велков разкри, че си е позволил косвено да намекне на Петков, че ДАНС трябва да бъде реформирана.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x