Серия изригвания на Слънцето носят магнитни бури на Земята на 31 март и 1 април

d181d0b5d180d0b8d18f d0b8d0b7d180d0b8d0b3d0b2d0b0d0bdd0b8d18f d0bdd0b0 d181d0bbd18ad0bdd186d0b5d182d0be d0bdd0bed181d18fd182 d0bcd0b0
Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА и спътникът SOHO, които наблюдават активността на Слънцето, са регистрирали 17 доста мощни изригвания на нашата звезда. От три от тях потоци от заредени частици са се устремили към Земята и ще я достигнат на 31 март и 1 април. В тези дни ще се наблюдават полярни сияния в субполярните ширини, а в останалата част от нашата планета може да има прекъсвания в комуникациите, както и сривове в работата на спътниковите системи. Проблеми могат да имат и хората с чувствителност и страдащите от сърдечносъдови заболявания.

Слънчевите изригвания се дължат на хиперактивното слънчево петно AR2975. На 28 март е регистрирано слънчево изригване от това петно, което се намира в геоефективна орбита, съобщават и от Националния център по геофизика, геодезия и география към БАН. То е придружено от масивно изхвърляне на заредени частици, изстреляни към Земята със скорост от около 700 км/сек. Според NOAA се очаква част от този поток да достигне нашата планета и да предизвика магнитна буря на 31 март.

Слънчевото петно AR2975, което се е обърнало към Земята на 28-29 март, е произвело редица изригвания от клас C и няколко мощни изригвания от по-висок клас M, според spaceweather.com. Тези изригвания на повърхността на звездата са довели до поне две, а вероятно и три изхвърляния на слънчево вещество към Земята.

Очаква се първото изхвърляне да удари магнитното поле на Земята на 31 март. Второто и потенциалното трето ще го последват плътно и най-вероятно ще достигнат нашата планета на 1 април. Съвкупното въздействие на тези изригвания може да причини геомагнитни бури от клас G2-G3 по петобалната скала. Това са умерени бури, въпреки че рискът от смущения в комуникационните системи остава доста висок. Това се отнася особено за спътниковите платформи, които не са защитени от дебелата атмосфера на Земята.

Обсерваторията на НАСА е записала как изглеждат слънчевите изригвания. На снимките от 28-29 март се вижда сиянието на едно от 17-те изригвания от слънчевото петно AR 2975.

[embedded content]

Новият цикъл на слънчева активност започна през декември 2019 г. В момента нашата звезда е в неговите ранни етапи. Пиковата активност се очаква през 2025 г. Но дори на ранен етап, както показват наблюденията, Слънцето може да поднесе изненади.

Като цяло НАСА прогнозира настоящия цикъл на слънчева активност като относително спокоен. Но според изводите на руски астрономи, базирани на наблюдения през последните 20 години, те очакват спад в слънчевата активност и наближаване на период на охлаждане, а не на затопляне.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ледена епоха? Слънчевият вятър не духа в посока на затоплянето

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x