САЩ обявиха отказ от изпитания на противосателитно оръжие; Рогозин се усъмни

d181d0b0d189 d0bed0b1d18fd0b2d0b8d185d0b0 d0bed182d0bad0b0d0b7 d0bed182 d0b8d0b7d0bfd0b8d182d0b0d0bdd0b8d18f d0bdd0b0 d0bfd180d0bed182

„Щастлива съм да съобщя, че от днес Съединените щати се ангажират да не провеждат разрушителни изпитания на противосателитни ракети. Просто казано, такива изпитания са опасни и ние няма да ги провеждаме“, каза тя.

„От името на Съединените щати призовавам всички държави да се присъединят, независимо дали страната е космическа сила, или не …> Вярваме, че това ще бъде от полза за всички“, добави Харис.

Според вицепрезидента на Съединените щати страната „ще работи с други държави, за да установи това като нова норма за отговорно поведение в Космоса“.

Според CNBC за последен път САЩ са провели изпитание на противоспътниково оръжие през 2008 г., поразявайки със зенитна ракета SM-3 излязъл от строя разузнавателен спътник. Подобни изпитания са проведени и от Китай, Русия и Индия.

Рогозин се усъмни в думите на американския вицепрезидент

Според Дмитрий Рогозин, главен изпълнителен директор на руската корпорация Роскосмос, САЩ вече са завършили всички изпитания на противосателитни оръжия и са ги въвели на въоръжение. Така той коментира думите на американския вицепрезидент Камала Харис в своя Telegram канал.

Превеждам на руски това, което тя каза: Съединените щати завършиха серия изпитания на противосателитни оръжия и ги поставиха на въоръжение в космическите сили на САЩ“, пише той.

Според американските медии идеята за мораториум върху изпитанията на противосателитни оръжия е възникнала във Вашингтон, след като Русия изпробва противосателитна система в края на миналата година. Според някои доклади след това Пентагонът не е провел изпитания на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III.

В края на декември миналата година Рогозин заяви, че е малко вероятно Русия да проведе нови изпитания на противосателитни оръжия. Така той реагира на опасенията на шефа на НАСА Бил Нелсън, че подобни изпитания могат да повлияят неблагоприятно на хода на преговорите за продължаване на работата на МКС. Освен това, коментирайки ситуацията със стария спътник, свален в рамките на изпитанията на руското Министерство на отбраната, Рогозин отбеляза, че бъдещите войни ще започват в Космоса.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Роскосмос щял да се справи със създаването на бойни ракетни комплекси

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x