Рогозин: След време Западът ще преговаря с Русия, но вече при нейните условия

d180d0bed0b3d0bed0b7d0b8d0bd d181d0bbd0b5d0b4 d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0b7d0b0d0bfd0b0d0b4d18ad182 d189d0b5 d0bfd180d0b5d0b3d0bed0b2d0b0

„От моя гледна точка Европа, инициирайки тези санкции, ще пострада повече от Роскосмос. Ние ще загубим време по отношение на реализирането на някои мечти на нашите космически ентусиасти за изпълнение на мисии в Дълбокия космос. Но от гледна точка на изпълнението на нашите национални програми всичко ще се реализира в срок, както и трябва да бъде“, каза той.

„На руската кобила ще ѝ е по-леко“. Рогозин коментира отказа на Европа от сътрудничество по лунната програма

По думите на Рогозин санкциите срещу руската космическа промишленост се налагат от хора които нямат никакво отношение към Космоса. И все пак и в Европа, и в САЩ има специалисти, които са против прекратяването на сътрудничеството с Роскосмос. Според Рогозин „професионалистите на Запад разбират, че „това (прекратяването на връзките с Роскосмос) е безумие“. „Познавам такива хора и в НАСА, и в SpaceX познавам един такъв човек, той се премести там от НАСА. Познавам такива хора в Европа, включително един от моите френски приятели. Те всички смятат, че всичко, което се случва, е ужасно. Защото разрушава собствените им планове, надежди и мечти. Те разбират, че това са непростими действия на бюрократите“, казва шефът на Роскосмос.

Рогозин е уверен, че „сътрудничеството ще бъде възстановено под една или друга форма, но ще бъде възстановено с други акценти“. „Защото сега ще работим предимно с онези държави, които са заели или стабилна позиция, или поне неутрална. И когато прахта слегне, тези, които наложиха санкции, ще бъдат принудени да преговарят с нас вече при нашите условия“, казва Рогозин.

МКС е безполезна, казва американски професор

В същото време стана известно, че китайските власти възнамеряват да използват националната си орбитална станция заедно с Русия и други държави на равноправна основа въпреки все по-тежката геополитическа ситуация в света. Това съобщи на 17 април ръководителят на китайската администрация на програмата за пилотирани космически полети Хао Чун пред ТАСС.

„Подписахме редица споразумения със заинтересованите страни и организации и постигнахме множество резултати при осъществяването на съвместни изследователски проекти – казва Чун, отговаряйки на въпрос на ТАСС за перспективите за сътрудничество с Русия във все по-сложната международна ситуация. – Китай възнамерява да взаимодейства на равнопоставена и взаимноизгодна основа (…) В бъдеще ние определено ще се придържаме към този принцип, ще положим всички възможни усилия (…) за задълбочаване на международното сътрудничество.“

Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над „гъмжащите страсти“

По думите му Пекин е готов да превърне китайската орбитална станция в „добра платформа за формирането на човечество, обединено от обща съдба“. „Китай винаги ще се стреми към мир и развитие в Космоса“, добавя Хао Чун.

На 16 октомври 2021 г. в 0:23 местно време от космодрума Дзиуцюен в Северен Китай беше изстрелян пилотираният космически кораб „Шънджоу-13“ с трима тайконавти на борда, които се отправиха към китайската орбитална станция. На 16 април 2022 г. тайконавтите се върнаха на Земята, след като успешно изпълниха задачите си.

Китайската станция се намира на около 400 км надморска височина и ще служи повече от десет години. Тя е предвидена за трима души (до шестима за кратко при смяна на екипажа). Масата на Т-образния комплекс, който има три възела за скачване и шлюз за излизане в Космоса, е 66 тона. Очаква се орбиталният обект да започне работа в края на 2022 г. и както обещават китайските власти, ще бъде на разположение за международни проекти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин смята, че на Русия ще трябва да се плаща в рубли, за да поддържа МКС

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x