Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над „гъмжащите страсти“

d180d0bed0b3d0bed0b7d0b8d0bd d0bed0b1d0bcd0b8d181d0bbd18f d0bed182d0b4d0b5d0bbd18fd0bdd0b5 d0bdd0b0 d180d183d181d0bad0b8d18f d181d0b5

Според него първият вариант за развитие на руската пилотирана космонавтика е създаването на руска орбитална служебна станция в орбита с наклон 97-98 градуса, която ще позволява обзор на Земята и прелитане над Арктика за 1,5 часа. Екипаж обаче няма да може да работи дълго време на нея.

МКС може да ви падне на главата, заяви шефът на Роскосмос по повод санкциите срещу Русия

„Вторият вариант е да останем на [наклон] 51.6, като се отделим, и да изградиш станция с отдела МЛМ (многофункционален лабораторен модул „Наука“), възловия модул [„Причал“]. Ако говорим за приложното значение, [наклонът] 51,6 също дава интересна гледка. Да, Русия не се вижда (ще се прелита на 2,5% от нея), но целият регион, гъмжащ и кипящ от страсти – минаваме точно над тях. Прилитаме, установяваме нещо ново, отлитаме, след това станцията се стабилизира и провежда целенасочена работа“, казва Рогозин в нов епизод на програмата „Генерална линия“, публикуван в канала му в Telegram.

Миналото лято Научно-техническият съвет на Роскосмос разгледа два варианта за конфигурация на нова орбитална станция. Според Рогозин първият вариант е да се формира руската национална станция чрез по-нататъшно изграждане на руския сегмент на МКС, последвано от отделяне и запазване на същата орбита с наклон от 51,6 градуса. Вторият вариант е създаването на орбитална служебна станция. Въз основа на резултатите от научно-техническия съвет е препоръчано да се включи работата по създаването на технически проект за нова орбитална станция във Федералната космическа програма 2025.

Как Рогозин и представители на западните космически агенции се упражниха в „красноречие“

0461317001649276098 big

Руският сегмент на МКС от 26 ноември 2021 г. Отдолу се виждат  модулите „Наука“ и „Причал“. Снимка: NASA / Public Domain

По-рано Рогозин заяви, че е изпратил писма до НАСА, европейските и канадските космически агенции относно отмяната на санкциите срещу предприятията на Роскосмос. Той припомни къде може да падне МКС и постави ултиматум, че ще чака отговор до 31 март, след което ще вземе решение по сроковете на експлоатацията на станцията.

„Безумци“: Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС

В събота ръководителят на Роскосмос каза, че решението за сътрудничество с чуждестранни партньори в МКС няма да бъде самостоятелно решение на държавната корпорация, предложенията за по-нататъшната експлоатация на МКС ще бъдат изпратени до руското правителство и руския президент Владимир Путин.

Неудовлетворен от отговора на НАСА и космическите агенции на Европа и Канада, в същото време в своя канал Telegram Рогозин отбеляза, че в най-близко бъдеще ще даде на Кремъл предложение за сроковете за приключване на сътрудничеството в рамките на МКС: „Или магарето ще умре, или МКС ще умре от естествена смърт“: Рогозин получи отговор за санкциите.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x