Проф. Вачков за РСМ: Не може да има приятелство, ако наричаш съседа си „татарин“

d0bfd180d0bed184 d0b2d0b0d187d0bad0bed0b2 d0b7d0b0 d180d181d0bc d0bdd0b5 d0bcd0bed0b6d0b5 d0b4d0b0 d0b8d0bcd0b0 d0bfd180d0b8d18fd182
0000525890 fbh

Кървавата рана в обществото ни е Северна Македония. Защо историците пак не се разбраха за общото минало?

Въпреки че сред определени кръгове имаше очаквания за по-сериозен напредък след заседанието на историческата комисия, реалните резултати бяха доста скромни. Може би очакванията идваха от това, че на предишната среща успяхме да финализираме как трябва да изглежда цар Самуил в учебниците в РСМ. Това каза директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Даниел Вачков в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му най-после е поет ангажимент от македонска страна, че ще се отрази основната теза в световната историография – че цар Самуил е продължител на Първото българско царство.

„Един от ключовите моменти е да се внесат промени в учебниците по история. Именно учебниците дават масовата представа на един гражданин в дадена държава за неговата история“, посочи проф. Вачков.

Събеседникът е на мнение, че ако се внесат корекции в учебниците, които да бъдат в посока коректност по отношение на историческите изводи и създаване на приятелска атмосфера, ще бъде постигнато много в отношенията между Северна Македония и България.

„Четвърта година работи комисията. За тези години не се направи никаква сериозна крачка да се подготви населението на РСМ, че това е историята и че има една друга гледна точка, която е по-аргументирана“, подчерта проф. Вачков пред Bulgaria ON AIR.

Процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС няма да се развива много бързо, смята той. „Историците се опитваме да приложим на практика Договора за приятелство и добросъседство. Няма как да има приятелство, ако наричаш своя съсед фашист, окупатор, татарин“, каза проф. Вачков.

Той изрази съмнения, че е възможно историците в РСМ да бъдат подложени на натиск и да се страхуват да предприемат на практика промени и да финализират препоръките.

За преброяването в РСМ проф. Вачков изтъкна, че има много хора, които се пишат българи поради икономически причини, а всъщност нямат самосъзнанието, че са такива.

0000525890 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x