Посрещнаха Петков в Битоля с „Фашисти, облечи във власт“

d0bfd0bed181d180d0b5d189d0bdd0b0d185d0b0 d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b2 d0b1d0b8d182d0bed0bbd18f d181 d184d0b0d188d0b8d181d182d0b8
0000527158 fbh

Премиерът Кирил Петков и делегацията ни бяха посрещнати с протест в Битоля, на който местните държаха лозунги „Кога ще признаете, че има македонци в България“, „Фашисти, облечи във власт“ и „Гоце=Македония“. Той беше организиран от „Съюза на антифашистите“ и крайнолявата партия „Левица“.

В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква.

Петков обаче не се трогна и заяви, че екстремисти има и от двете страни на границата.

„Окончателната позиция за европейската интеграция на Северна Македония е на българския парламент“, заяви Петков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В Северна Македония пристигнаха още външният министър Теодора Генчовска и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и депутати. Всички те присъстваха на официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да кажем, че вътрешнополитическите цели са всичко друго, но това е националният интерес. Трябва да работим заедно и в синхрон всички. Не трябва да мислим за натиск, от който и да е било“, заяви Петков.

Впечатление направи, че министър Генчовска слезе от автомобила на вицепрезидента, а не на министър-председателя. Въпреки това, външният министър уточни, че с премиера са на една позиция по темата Северна Македония, а различията, за които вчера заговори, са със съветниците на Петков.

„Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и за пореден път да им обещая, че те ще бъдат вписани в Конституцията на тази държава“, заяви Геночвска.

„Няма как да мине без такъв натиск, силно се надявам нашите съюзници да разберат проблемите, които все още трябва да решим с колегите от РСМ“, добави Генчовска.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x