Поглъщаме пластмаса колкото една кредитна карта седмично

d0bfd0bed0b3d0bbd18ad189d0b0d0bcd0b5 d0bfd0bbd0b0d181d182d0bcd0b0d181d0b0 d0bad0bed0bbd0bad0bed182d0be d0b5d0b4d0bdd0b0 d0bad180d0b5
0000526476 fbh

Хората консумират по 5 грама микро- и нанопластмаса всяка седмица – еквивалент на една кредитна карта, съобщи Евронюз. От най-отдалечените дълбини на океана до най-дълбоката част на белия дроб микропластмасата изглежда е навлязла във всяка част от живота ни, включително в стомашно-чревния тракт на човека. Медицинският университет във Виена наскоро публикува проучване в списание Exposure & Health, което показва, че средно по пет грама пластмасови частици навлизат в стомашно-чревния тракт на човек седмично.

Предишни проучвания вече установиха наличие на частици в човешката кръв и органи. Установено е също така, че микропластмасата вреди на неродените бебета.

От 50-те години на миналия век насам хората са произвели над 8,3 милиарда тона пластмаса, като 79% от нея е попаднала в депата за отпадъци и в естествената среда.

Изхвърлената пластмаса се разпада на микро- и наночастици, които попадат във водните пътища и почвата. Микропластмасата, която е с размер между 0,001 и 5 милиметра, и нанопластмасата, която е по-малка от 0,001 милиметра, в крайна сметка навлизат в хранителната ни верига чрез морските дарове или дори плодовете и зеленчуците. Те могат да попаднат в организма и когато пием от пластмасови бутилки, като хората, които пият по 1,5 до 2 литра вода на ден от такива бутилки, приемат 90 000 пластмасови частици годишно.

„Тези, които избират чешмяна вода, могат, в зависимост от географското си местоположение, да намалят количеството на погълнатите пластмасови частици до 40 000“, се казва в проучването на Медицинския университет във Виена.

Друг източник на тези частици са микрогранулите, които се използват целенасочено в много продукти за здраве и красота. Изследване, проведено от неправителствената организация Plastic Soup Foundation (PSF), установи, че почти 9 от 10 козметични продукта на водещи марки като L’Oréal Paris, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders и други марки съдържат микропластмасови частици. Тези частици се връщат обратно в човешкото тяло, след като попаднат във водните пътища.

Въпросът дали погълнатите микро- и нанопластмаси представляват риск за здравето се изследва в многобройни проучвания, но до момента е до голяма степен неизвестен.

Изследователският екип от Медицинския университет във Виена е обобщил в доклада си актуалното състояние на научните познания, като е посочил, че погълнатите частици, преминаващи през стомашно-чревния тракт, водят до промени в състава на чревния микробиом. Тези промени са свързани с метаболитни заболявания като затлъстяване, диабет и хронични чернодробни заболявания.

„Частиците могат да предизвикат локално възпаление и имунен отговор, а по-специално за нанопластмасите е установено, че задействат химически пътища, участващи в образуването на рак“, се казва в проучването.

Какво можете да направите, за да избегнете попадането на частици в организма си?

Да топлим храната в микровълновата печка в порцеланови съдове вместо в пластмасови и проветряване на дома са някои от решенията, предложени за намаляване на поглъщането на пластмасови частици.

Избягването на пластмасови опаковки при покупка на храна също може да помогне. Проучванията са установили наличие на частици в чаени торбички и дори в предварително приготвен ориз.

Важно е също така да се пие филтрирана чешмяна вода, тъй като тя намалява почти наполовина погълнатите частици в сравнение с бутилираната вода.

Дрехите ни също отделят много синтетични частици при пране. Филтър за улавяне на влакна в пералнята ви може да предотврати изпирането на микропластмаси. Но също така е важно да избягвате изцяло синтетичните влакна и вместо това да избирате естествени материали като вълна, коприна и коноп.

И разбира се, винаги е важно да подкрепяте политиките, които целят да ограничат пластмасите за еднократна употреба. /БГНЕС

0000526476 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x