Парад на планети ще наблюдаваме на 20 април

d0bfd0b0d180d0b0d0b4 d0bdd0b0 d0bfd0bbd0b0d0bdd0b5d182d0b8 d189d0b5 d0bdd0b0d0b1d0bbd18ed0b4d0b0d0b2d0b0d0bcd0b5 d0bdd0b0 20 d0b0d0bf

В науката терминът „парад на планетите“ не съществува. В ежедневието обаче се използва широко за обозначаване на събитието, когато планетите от Слънчевата система, спрямо наблюдатели от Земята, се подреждат в една част от небето, пише сайтът Star walk.

В зависимост от броя на участващите планети се разграничават следните типове:

  • минипарад – 3 планети;
  • малък парад – 4 планети;
  • голям парад – 5 или 6 планети.
  • пълен (велик) парад на планетите – всичките 8 планети от Слънчевата система (понякога заедно с Плутон).

Важно е да се отбележи, че „планетното подравняване“ не трябва да се приема буквално. Всъщност подреждането на планетите от Слънчевата система в един ред е невъзможно. Тъй като планетите се движат в различни орбити в различни равнини, те не могат да се подредят в идеално права линия. Обикновено под подравняване или парад на планети астрономите имат предвид, че планетите ще бъдат в една част от небето само за земния наблюдател.

За 2022 г. са прогнозирани три планетни парада: на 28 март, 20 април и 24 юни.

Съществуват ли двойник на Земята и паралелна вселена: физиците имат отговор

На 20 април Юпитер, Сатурн, Марс и Венера ще се подредят в небето преди разсъмване. Това може да се види в Северното полукълбо. Всички планети ще се виждат с невъоръжено око и ще се издигнат над хоризонта достатъчно високо на изток преди изгрев слънце. Все пак е необходим чист хоризонт, за да забележите Юпитер, който ще бъде най-долу. Ще го намерите в съзвездието Риби; Марс и Венера – във Водолей, Сатурн – в Козирог. Според специалисти идеалното време за наблюдение на малкия парад на планети ще бъде около пет и половина часа сутринта.

Всъщност Сатурн Марс и Венера се събират на едно място от края на март, но Юпитер ще се присъедини към тях едва в средата на април, пише ScienceAlert.

Мистерията на двуликата Луна може най-накрая да бъде разгадана

Подреждането на планетите през този месец, макар и доста рядко явление само по себе си, е само прелюдия към още по-красиво събитие. Навръх Еньовден – 24 юни – в грандиозен парад ще се съберат 7-те планети Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Нептун и Уран. Вярно е, че за да видите Нептун и Уран, ще ви трябва бинокъл или телескоп. Освен това подравняването ще се простира върху по-голямата част от небето, което ще затрудни намирането на планетите и заснемането на парада. Допълнителен бонус ще бъде Луната в последна четвърт, сияеща между Венера и Марс. Тя ще се намира наблизо, пътешествайки от планета на планета в края на юни.

Големи планетни подравнявания, подобно на това, са редки, като са се случили само три пъти от 2005 г. В митологията и астрологията парадите на планетите най-често са лоша поличба. Хората с критично мислене обаче разбират, че това е просто красива оптична илюзия, трик на перспективата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Космическо време. Върху Земята се изливат свръхбързи дъждове от електрони

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x