Николай Василев: Правителството действа като Жан Виденов

d0bdd0b8d0bad0bed0bbd0b0d0b9 d0b2d0b0d181d0b8d0bbd0b5d0b2 d0bfd180d0b0d0b2d0b8d182d0b5d0bbd181d182d0b2d0bed182d0be d0b4d0b5d0b9d181
0000527341 fbh

„С много голяма скорост стигнахме дотам, че за месец изхарчихме половината от фискалния резерв и останахме с около 250 млн. лева над неприкосновения резерв, което са разходите на държавата за един работен ден напред. … Трябва да се мисли за един мандат напред, а ако Министерството на финансите не може да планира за един ден напред, не знам какво да мисля“. Това обяви някогашният министър на икономиката Николай Василев пред БНР.

Той беше категоричен, че не подкрепя нищо от бюджетната политика на правителството на Кирил Петков:

„С много голяма скорост стигнахме дотам, че за месец изхарчихме половината от фискалния резерв и останахме с около 250 млн. лева над неприкосновения резерв, което са разходите на държавата за един работен ден напред. … Трябва да се мисли за един мандат напред, а ако Министерството на финансите не може да планира за един ден напред, не знам какво да мисля. Това е най-популисткото правителство на прехода в България“.

По думите на Василев правителството подстрекава очакванията на хората, че ще се увеличават разходите за подкрепа и субсидии:

„Това е политика, която е изпробвана в България по времето на Виденовата зима, изпробвана е във Венецуела и винаги накрая резултатът е един и същ.

Още по темата

5 яну 2022 12:34

210

16 юли 2021 13:01

259

Аз затова не подкрепям бюджетната политика и бюджетната прогноза на това правителство. … Сега всяка година ще вземаме толкова дълг, колкото завари държавата след Тройната коалиция, т.е. всички кризи натрупвани преди това. … Като гледам този бюджет, той е много по-щедър и по-харчещ от бюджета на Виденов навремето, който беше най-щедрият бюджет в историята на България. И не мога да разбера как това правителство с около 69 млрд. лева тази година не му стигат парите. Това е лошо управление и липса на визия.“.

Според Николай Василев управляващите „вярват, че колкото по-големи са бюджетните разходи, колкото са по-големи дефицитите и по-големи дълговете и колкото повече бюджетни актуализации се правят всяка година, толкова по-добре, а краят е един и същ“.

Като „огромна глупост или огромна грешка“ определи бившият министър на икономиката планираното от Асен Василев до края на мандата да няма да се увеличава минималната работна заплата:

„Това няма да се случи така и още тази годината минималната заплата ще бъде коригирана, както и всички години след това. Защо пишат така в прогнозата – нямам представа. За мен това е грешка“.

Василев постави индиректно въпрос към министъра на финансите за похарчени от правителството 9 млрд. лева в края на 2021 година, като попита за какво са дадени.

Бившият министър на икономиката упрекна правителството, че няма никаква икономическа политика и няма представа как да привлече български и чуждестранни инвестиции, как да помогне на бизнеса.

0000527341 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x