НЗОК плаща за лечението на бежанците от Украйна, парите идват от ЕС

d0bdd0b7d0bed0ba d0bfd0bbd0b0d189d0b0 d0b7d0b0 d0bbd0b5d187d0b5d0bdd0b8d0b5d182d0be d0bdd0b0 d0b1d0b5d0b6d0b0d0bdd186d0b8d182d0b5 d0be
0000525294 fbh

След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат чужденците от Украйна, получили временна закрила в България, да бъдат здравно осигурени от държавата и да имат достъп до медицинското обслужване.

С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила. Промените в закона ще са за срок от една година.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

По времена дебата Искрен Митев от ПП обясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците.

Антон Тонев от ПП посочи, че ЕС ще създаде фонд за бежанците от Украйна, откъдето също ще се получат средства, които могат да покрия лечението на украинците у нас.

„В най-лошия случай, когато минат над 200 000 бежанци и всички останат у нас, максималният бюджет е 54 милиона лева“, посочи той.

Тонев добави, че към момента само 10% от влезлите в страната са пожелали статут на закрила.

Илин Димитров от ПП посочи, че хората, които пристигат не разполагат със средства, а сред тях има и много непридружени деца, за които България трябва да се погрижи.

От ГЕРБ възразиха, че няма точни разчети колко ще струва лечението на бежанците.

Костадин Ангелов отсече, че средства от предходни програмни периоди не са останали, защото всички са изхарчени най-вече заради мерки срещу коронавируса.

Митев обаче цитира данни, според които има останали милиони левове по оперативните програми.

Асен Балтов от ГЕРБ коментира, че много неща не се поемат от НЗОК и се налага пациентите да си доплащат.

„Кой ще плати сметката на тези хора, когато нещо трябва да се доплати. Това което предлагате няма да е достатъчно за бежанците“, обърна се той към мнозинството.

Георги Михайлов от БСП репликира на ГЕРБ, че става въпрос за хора които, търсят закрила от войната.

„Тук от девет кладенеца вода вадят, за да се противопоставят на предложението за промени. Предвидена ли беше тази война, колко време ще продължи, как ще продължи? Вчера говорите за военна помощ, а сега не искате да им предоставите хуманитарна помощ. Дошло е време спешно да се решават тези въпроси и ги решава законодателят. Ще намери начин бюджетът де се справи, това е война и то страшна, още повече, че става въпрос за две държави с огромни размери“, каза той.

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи промените в закона като дискриминация.

„В България има много хора с хуманитарен статут и с временна закрила, а този закон се отнася само за бежанците от войната в Украйна. В същото време стотици български граждани са неосигурени и могат да ползват само спешна помощ и преди да помогнем на бежанците е добре да се замислим за това как помогнем на българските граждани“, каза тя.

0000525294 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x