Невяна Владинова: Работихме за този успех, искахме го

d0bdd0b5d0b2d18fd0bdd0b0 d0b2d0bbd0b0d0b4d0b8d0bdd0bed0b2d0b0 d180d0b0d0b1d0bed182d0b8d185d0bcd0b5 d0b7d0b0 d182d0bed0b7d0b8 d183d181
0000527003 fbh

Българските гимнастички спечелиха 7 медала от финалите на Световната купа по художествена гимнастика в София. Така България завърши надпреварата в „Арена Армеец“ с общо 10 медала, седем от които златни.

„Работихме за този успех, искахме го, очаквахме след всичко, което се случва с българската художествена гимнастика. Всички очакват от нас само медали, само златни. Много сме щастливи и горди с момичетата. Много съм щастлива за Боряна Калейн, защото тя в най-точния момент направи най-стабилното си състезание до момента. Всички знаем, че преди това имаше по-разколебани изигравания“, каза вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова в рубриката „Златните“ в ефира на „България сутрин“.

Тя не пропусна да похвали и другата ни надежда – Стилияна Николова.

„Тя беше изключително впечатляваща и атрактивна. Тя също имаше проблеми във времето с това, че не беше толкова стабилна. На това състезание тя успя да пребори себе си, да излезе много уверена на килима, да излезе и да покаже това, на което е най-добра в момента. За ансамбъла – много тежка отговорност и за тях, и за треньорите им. Но те успяха и се справиха, особено във втория ден“, допълни Владинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категорична, че най-важното е за Европейското и Световното момичетата да бъдат в топ форма.

„Има какво да се работи върху изпълнението, в новия правилник е много важна артичността. Всички забелязаха как България много добре се адаптира към това. Основната работа е върху чистото изпълнение. Но много се гордея с момичетата“, коментира тя.

Неви сподели, че много рядко се връща към нейните моменти в художествената гимнастика.

„Това е един път, в който бях част от него. Когато аз се състезавах на високо ниво, започнахме да пробиваме и публиката да види как две българки са хванати за ръка на стълбичката. Но в момента гимнастиката е съвсем друга, момичетата са много по-добри“, добави златното ни момиче.

А майка ѝ е човекът, който запалва искрата към спорта.

„Тя също е била гимнастичка, не на толкова високо ниво, но все пак е била. Тя познаваше треньорката в местния клуб в Плевен. Видях момичетата по центъра с обръчите, бяха впечатляващи. Прибрах се вкъщи и казах на майка ми, че искам да бъда гимнастичка. Много дълго време тя се притесняваше, след дълго уговорки тя ме прати в залата. Това беше любов от пръв поглед. Не съжалявам за нищо, не обичам да говоря за цена и жертви, които съм плащала. Толкова неща ми е дал спортът, толкова неща съм постигнала, че не бих нарекла нещо „жертва“, поясни тя.

Признава, че все пак е прекарала по-малко време с близките си.

Владинова си спомня, че най-трудният момент е бил по време на Световното в София през 2018 година, когато е била след тежка травма. „Трудно се върнах на килима, трудно върнах увереността си, но вече бях в много добра форма, тръгна много силно състезанието. Смело мога да кажа, че можех да се боря за медал и нещо се случи със съчетанието ми с бухалки – пълна катастрофа. Тежко го преживях, че се случи пред родна публика, бях готова да стана поне трета, станах 15-а. Знаех, че мога да го изиграя, не исках да се появявам на следващото съчетание, беше ме срам“.

Първият ѝ златен медал е за изпълнението ѝ с лента на песента „Булерия“.

Владинова е благодарна на Илияна Раева за шанса да бъде вицепрезидент на БФХГ: „Виждам колко често тя пренебрегва егото си в името на спорта. Тя се грижи за екипа си, за момичетата, за треньорите. Тя е перфекционист.“

Вижте целия разговор във видеото.

0000527003 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x