На фона на войната в Украйна, може ли да очакваме повече туристи през лятото?

d0bdd0b0 d184d0bed0bdd0b0 d0bdd0b0 d0b2d0bed0b9d0bdd0b0d182d0b0 d0b2 d183d0bad180d0b0d0b9d0bdd0b0 d0bcd0bed0b6d0b5 d0bbd0b8 d0b4d0b0
0000525089 fbh

Войната в Украйна ще удари ли туризма в България? Не, дори напротив – очакваме повече туристи това лято, заяви в предаването „Денят ON AIR“ председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов.

От туристическия бранш са оптимисти за предстоящия летен сезон, тъй като през зимния сезон е отбелязан ръст от 44%. „Удвояването на туристите, което видяхме през зимата, ще го наблюдаваме и през лятото“, смята Драганов.

Председателят на Института за анализи увери, че загубата на украински и руски туристи ще бъде наваксана от други страни, най-вече съседски.

„Украинците и руснаците са 5% от това, което е било в предходните години. Туризмът не се ползва от продукции, а от коронавируса. Разбира се, няма да е добре за нас, ако 200 предприятия не могат да произвеждат, защото техните работници да не могат да пътуват. Но освободената авиация, екипажи и интересът към нови дестинации увеличава интереса към България“, посочи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото засегна и темата за бъдещето на кадрите в туризма, като според него парите за образование трябва да се обвържат с българската икономика. „Не сме чак толкова богата държава, че да плащаме на всички образованието“, категоричен е председателят на Института за анализи в туризма.

По думите на Драганов, трябва да се търси начин за интеграция на украинските бежанци.

„На добро сърце помещаваме бежанците, но мястото им не е в хотелите. Не се прави така. Обричаме тези хора на дълъг престой и им даваме пари, но след третия месец какво правим с тях? Имат навика да поличават по 40 лв. на ден, но не сме ли направили останалите опити за специализацията – ще имаме проблем“, подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Подходът е правилен изначално, но Драганов обърна внимание, че в Европейската директива за бежанците е посочено, че на тях трябва да се дават пари, а не да се предоставя престой в хотели.

0000525089 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x