Мъск с допитване за обща амнистия на блокираните Twitter акаунти

d0bcd18ad181d0ba d181 d0b4d0bed0bfd0b8d182d0b2d0b0d0bdd0b5 d0b7d0b0 d0bed0b1d189d0b0 d0b0d0bcd0bdd0b8d181d182d0b8d18f d0bdd0b0 d0b1d0bb
0000551567 fbh

Новият собственик на Twitter Илон Мъск проведе допитване до потребителите дали сайтът трябва да предложи обща амнистия на спрените акаунти, като използва същия метод, който използва за случая с Доналд Тръмп.

Този ход идва, след като Мъск се сблъска с отпор, че критериите му за модериране на съдържанието са подчинени на личната му прищявка, като за определени акаунти се решава да бъдат възстановени, а за други – не.

„Трябва ли Twitter да предложи обща амнистия на спрените акаунти, при условие че те не са нарушили закона или не са участвали в крещящ спам?“ попита Мъск в Twitter.

Анкетата е отворена до 17:46 ч. по Гринуич в четвъртък и имитираше стратегията, използвана само преди дни за бившия американски президент Тръмп.

Акаунтът на Тръмп в Twitter беше възстановен в събота, след като малко мнозинство от анкетираните подкрепиха този ход.

Още по темата

19 ное 2022 21:32

26

Анкетите в Twitter са отворени за всички потребители и са ненаучни и потенциално насочени към фалшиви акаунти и ботове.

Едно общо решение за спрените акаунти може потенциално да разтревожи правителствените органи, които внимателно следят как Мъск се справя с езика на омразата, откакто купи влиятелната платформа за 44 млрд. долара.

То може също така да разтревожи Apple и Google – технологични титани, които имат правомощията да забранят Twitter в своите магазини за мобилни приложения поради опасения, свързани със съдържанието.

Тръмп беше забранен от платформата в началото на миналата година заради ролята си в нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари от тълпа негови поддръжници, които искаха да подменят резултатите от изборите през 2020 г.

„Без милост“

Възстановяването на Тръмп от страна на Мъск последва възстановяването на други забранени акаунти, включително консервативен пародиен сайт и психолог, който е нарушил правилата на Twitter относно езика, идентифициращ транссексуалните хора.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че конспиративният теоретик Алекс Джоунс няма да се върне в Twitter и ще остане забранен в платформата.

В неделя Мъск заяви, че няма „никаква милост за всеки, който би използвал смъртта на деца за печалба, политика или слава“, поради собствения си опит със смъртта на първото си дете.

Джоунс беше осъден да плати стотици милиони долари обезщетение за лъжите си относно стрелбата в началното училище „Санди Хук“ през 2012 г., при която загинаха 26 души, предимно деца.

Мъск, който приключи изкупуването на Twitter в края на октомври, не уточни дали забраните, които ще бъдат обхванати от анкетата, са постоянни или временни.

Бъдещето на модерирането на съдържанието в Twitter се превърна в неотложен проблем, тъй като големите рекламодатели се държат настрана от сайта, след като при неуспешното му възобновяване по-рано този месец се появиха множество фалшиви акаунти, което предизвика смут.

Междувременно екипите, отговарящи за предотвратяването на недобросъвестна дейност в сайта, бяха съкратени, като станаха жертва на съкращенията, ръководени от Мъск, при които половината от всички служители напуснаха компанията.

Джон Уийби, професор по медии в Североизточния университет, предположи, че целият този хаос може да се дължи на факта, че Мъск се опитва да си „спечели време“.

„Регулаторните органи със сигурност ще го преследват, както в Европа, така може би и в Съединените щати… и затова голяма част от това, което той прави, се опитва да рамкира тези битки“, каза Уиби. /БГНЕС, АФП

0000551567 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x