„Мъртво петно“ на Слънцето изригна право към Земята. Очаква се магнитна буря

d0bcd18ad180d182d0b2d0be d0bfd0b5d182d0bdd0be d0bdd0b0 d181d0bbd18ad0bdd186d0b5d182d0be d0b8d0b7d180d0b8d0b3d0bdd0b0 d0bfd180d0b0d0b2

Мощно изхвърляне на слънчев материал след изригване на Слънцето на 11 април лети в посока на Земята.

Както отбелязва ScienceAlert, изригването пристига с „любезното съдействие“ на мъртво слънчево петно, наречено AR2987. Изригването е освободило много енергия под формата на радиация, което е довело до изхвърляне на коронална маса. Това може да предизвика по-интензивно северно сияние в атмосферата на Земята. Материалът от тази коронална маса вероятно ще засегне Земята на 14 април, според SpaceWeather.

Слънчевите петна са тъмни области на повърхността на Слънцето. Те се причиняват от интензивен магнитен поток от вътрешността на звездата. Тези петна са временни и могат да траят от часове до месеци.

Според Филип Джъдж от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ (NCAR) наименованието „мъртво петно“ е по-скоро поетично, отколкото научно. Конвекцията на Слънцето разкъсва тези петна и те с течение на времето отслабват. Но понякога слънчевите петна могат да се „рестартират“ с повече магнетизъм, който се появява по-късно (дни, седмици) в същия регион.

Именно такова „мъртво петно“ – AR2987 – е произвело слънчево изригване от клас C на 11 април. Такива изригвания се появяват доста често и рядко имат пряко въздействие върху Земята. Смята се, че изхвърлянето на коронарна маса по време на такива изригвания е бавно и слабо.

Но този път е имало мощно изхвърляне на плазма, която лети със скорост от милиони километри в час към нашата планета. Когато има мощни изхвърляния на коронална маса, потокът от слънчеви частици причинява по-ярки и по-обширни сияния на полюсите на Земята. Учените смятат, че това слънчево изригване ще стане причина и за геомагнитна буря от клас G2 на Земята на 14 април.

Бурите от този клас са способни да доведат до смущения в сателитите и енергийните системи на планетата. Хората със здравословни проблеми, както и тези с метеочувствителност в такива дни е добре да вземат допълнителни мерки. За кого е опасна и какво да правите при магнитна буря вижте тук.

Според учени от Кралската обсерватория на Белгия тази слънчева активност е нормална, тъй като нашата звезда се приближава до своя пик на активност от поредния 11-годишен слънчев цикъл. По време на този цикъл Слънцето има периоди на спокойствие и периоди на повишена активност, както сега.

Сега Слънцето се намира в 25-ия си цикъл, като се брои от началото на наблюденията на нашата звезда, започнали през далечната 1755 година. Слънчевите петна ще се появяват по-често, ще има повече изригвания и всичко това ще продължи до 2025 г., когато активността на нашата звезда ще достигне своя пик.

[embedded content]

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x