Милен Велчев: Плащанията на газ в рубли е чисто политически ход

d0bcd0b8d0bbd0b5d0bd d0b2d0b5d0bbd187d0b5d0b2 d0bfd0bbd0b0d189d0b0d0bdd0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0b3d0b0d0b7 d0b2 d180d183d0b1d0bbd0b8
0000526349 fbh


„Добър опит е за човек, който заема пост в Централна банка, да знае от практиката как работи банковата система. От друга страна е важно да се проследи какви са връзките на съответния кандидат с банките, които е управлявал, защото това може да лъха на конфликт на интереси. В тази ожесточена престрелка могат да се очакват всякакви удари под кръста. Липсва ни достатъчно информация, за да твърдим убедено дали тези удари под кръста са основателни“, заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването „Опорни хора“.

По думите му заплахата към Каримански е обезпокояваща и смущаваща, защото никога досега изборът на гуверньор на Централната банка не е бил съпроводен от такава ожесточена борба. Той добави, че досега кандидатът е бил един, но се е ползвал с подкрепа на поне част от опозицията. Гостът обърна внимание, че почти всички гуверньори на БНБ са избирани с гласовете на опозицията, което е добре, защото това е надпартийна институция.

Още по темата

8 апр 2022 13:25

49

8 апр 2022 11:05

46

„Другото, което ме смущава е, че двама сравнително изтъкнати представители на мнозинството – единият председател на бюджетната комисия, а другият председател на парламентарната група на водещата партия в управляващата коалиция, няма и три месеца от началото на мандата, и двамата искат да се спасят в една авторитетна институция с 6-годишен мандат на управление, което не показва, че те вярват в дългосрочното бъдеще на управляващата коалиция“, изтъкна Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър попита дали ако се стигне до избор на нов главен прокурор, кандидатът ще се търси сред депутатите и дали основните аргументи ще бъдат свързани с партийната му лоялност.

„Плащанията за газ в рубли е чисто политически ход. Нищо няма да се промени за България и за другите клиенти на „Газпром“. Те ще продължат да си плащат според съществуващите договори в евро. Просто за нуждите на своята вътрешна аудитория руското ръководство е представило някакъв модел, в който плащанията в евро ще влизат в специална сметка в „Газпромбанк“ и моментално всички пари ще бъдат обръщани в рубли“, коментира той.

Велчев разясни, че България няма как да си достави природен газ от другаде в краткосрочен план, но според него, в средносрочен и дългосрочен план има възможности. По думите му страната ни не е особено зависима от газа като суровина.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x