Космическо време. Върху Земята се изливат свръхбързи дъждове от електрони

d0bad0bed181d0bcd0b8d187d0b5d181d0bad0be d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0b2d18ad180d185d183 d0b7d0b5d0bcd18fd182d0b0 d181d0b5 d0b8d0b7d0bbd0b8

Сами по себе си дъждовете от електрони не са необичайни и като цяло не представляват заплаха. По принцип електроните, подобно на други заредени частици, се натрупват в областта на земната магнитосфера, която се нарича радиационен пояс на Ван Алън.

Радиационният пояс на Земята се състои от две части:

• Вътрешен пояс, който се намира на надморска височина от около 4 хиляди км;

• Външен пояс, който се намира на надморска височина от около 17 хиляди км.

0948457001648755657 big

Електроните в радиационния пояс на Ван Алън (синьо) срещат свистящи вълни (лилаво) и се изливат като дъжд към Северния полюс (червено). Сателитите THEMIS се виждат близо до радиационния пояс, докато ELFIN на Калифорнийския университет в Лос Анджелис се рее над Земята. Изображение: Zhang, et al., Nature Communications, 2022

Слънчевият вятър и слънчевите бури могат да изтласкат част от електроните от магнитосферата и те се спускат в земната атмосфера, предизвиквайки полярните сияния.

Какво причинява появата на свръхбързите дъждове от електрони?

Сега учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са открили нов механизъм, който създава по-големи дъждове от електрони, за който не е било известно преди.

Според учените за това са виновни електромагнитните вълни, които взаимодействат с плазмата в магнитосферата на Земята. Тези вълни дават енергия на електроните в плазмата и ги карат да набират висока скорост. В резултат на това те изпадат от радиационните пояси. Тези дъждове от електрони се движат много по-бързо и имат много по-голям обем от обикновените електронни дъждове.

Два дни магнитни бури. За кого са опасни и какво да правим?

Учените са направили откритието благодарение на данни от микросателитите на проектите ELFIN и THEMIS. С тяхна помощ изследователите изучили дъждовете от електрони и електромагнитните вълни.

Новите данни показали, че има ясна връзка между електромагнитните вълни и свръхбързите дъждове от електрони. Учените също така установили, че подобни събития се случват най-често по време на слънчеви бури.

„Смята се, че космосът е отделен от нашата горна атмосфера, но те са неразривно свързани. Ако разберем каква е тази връзка и как се случва, тя ще предостави много полезна информация. Особено в светлината на факта, че околоземното пространство става все по-важно за навлизането на нови технологии и космическия туризъм“, казва Василис Ангелопулос от проекта ELFIN.

Изследването на учените е публикувано в списание Nature Communications.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x