Кой е “Търговецът на смърт” Виктор Бут, който Русия иска да си върне?

d0bad0bed0b9 d0b5 d182d18ad180d0b3d0bed0b2d0b5d186d18ad182 d0bdd0b0 d181d0bcd18ad180d182 d0b2d0b8d0bad182d0bed180 d0b1d183d182 d0ba
0000551023 fbh

Русия се надява, че може да се споразумее за размяна на затворници със САЩ, която ще включва скандалния трафикант на оръжие Виктор Бут, известен като “Търговецът на смъртта”.

Това е първият път, когато американски или руски официални лица публично заявяват, че Бут може да бъде част от размяна.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза в петък, че се надява перспективата за размяна да се е “затвърдила”.

По-рано САЩ заявиха, че са готови да организират размяна на затворници, за да освободят американската баскетболистка Бритни Грийнър. Тя беше осъдена за незаконно притежание на наркотици през август, след като в чантите й бяха открити пари с масло от канабис, докато се опитваше да влезе в Русия.

Двойният олимпийски победител е изпратен в наказателна колония в отдалечен регион югоизточно от Москва.

В петък Рябков каза, че все още не е постигнат “общ знаменател” между САЩ и Русия, но “безспорно е, че Виктор Бут е сред тези, които се обсъждат за размяна и ние със сигурност разчитаме на положителен резултат”.

Той също така каза, че Бут е бил “преследван” в Съединените щати и му пожела “твърдост на волята и духа”, за да се справи с лишаването от свобода.

Кой е Виктор Бут?

Бут, бивш офицер от съветските военновъздушни сили, беше екстрадиран от Тайланд в САЩ през 2010 г. след спецоперация на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA).

Подвизите му са толкова известни, че вдъхновиха холивудски филм и му спечелиха впечатляващо страховит прякор – Търговецът на смърт.

За да го заловят агенти от DEA се предстамили за потенциални купувачи от Революционните въоръжени сили на Колумбия, известни като Farc. Тази група, която след това се разпадна, беше класифицирана като терористична организация от Съединените щати.

Бут твърди, че е просто предприемач със законен международен транспортен бизнес, погрешно обвинен, че се опитва да въоръжи южноамериканските бунтовници – жертвите на политическите машинации на САЩ.

Но журито в Ню Йорк не повярва на историята му.

Той беше осъден на 25 години затвор през април 2012 г., след като беше признат за виновен в заговор за убийство на американци и американски служители, доставяне на противовъздушни ракети и подпомагане на терористична организация.

От триседмичния процес се разбра, че на Бут е било казано, че оръжията ще бъдат използвани за убийството на американски пилоти, работещи с колумбийски служители. Прокурорите заявиха, че той е отговорил: “Имаме един и същ враг”.

Бут, кйто е руснак, роден в съветски Таджикистан, започва кариерата си във въздушния транспорт в началото на 90-те години, след падането на СССР. Според книгата от 2007 г. – Merchant of Death, от експертите по сигурността Дъглас Фара и Стивън Браун – Бут е изградил бизнеса си, използвайки военни самолети, оставени на летищата на разпадащата се съветска империя в началото на 90-те години.

Диаманти, оръжия и бойци

Здравите Антонов и Илюшин бяха обявени за продажба заедно с техните екипажи и бяха перфектни за доставка на стоки до неравните военновременни писти по целия свят.

Твърди се, че Бут, който е бил на 45 години, когато е осъден, е започнал да насочва оръжия чрез поредица от подставени компании към разкъсаните от войни части на Африка. ООН го посочи като сътрудник на бившия либерийски президент Чарлз Тейлър, който беше осъден през 2012 г. по обвинения в подпомагане и съучастие във военни престъпления по време на гражданската война в Сиера Леоне.

“Бут е бизнесмен, търговец и превозвач на оръжия и минерали, който подкрепяше режима на бившия президент Тейлър в опит за дестабилизиране на Сиера Леоне и получаване незаконен достъп до диаманти”, се казва в документите на ООН. Медиите в Близкия изток твърдяха, че той е бил тартор на Ал Кайда и талибаните.

Освен това се твърди, че е въоръжил и двете страни в гражданската война в Ангола и е доставял оръжия на военачалници и правителства от Централноафриканската република и Демократична република Конго до Судан и Либия.

В бягство

В интервю за британския Channel 4 News през 2009 г. Бут категорично отрече да е имал работа с Ал Кайда или талибаните. Но призна, че е доставял оръжия за Афганистан в средата на 90-те години, като каза, че са били използвани от командири, воюващи срещу талибаните.

Той също така твърди, че е помогнал на френското правителство да транспортира стоки до Руанда след геноцида и че е транспортирал миротворци на ООН.

Но правоприлагащите органи го преследваха през 2000-те години. Той напусна дома си в Белгия през 2002 г., когато властите там издават заповед за арест. Смята се, че Бут е пътувал под няколко псевдонима, преминавайки през страни като Обединените арабски емирства и Южна Африка, преди да се появи отново в Русия през 2003 г.

През същата година министърът на външните работи на Великобритания Питър Хейн измисли прозвището “търговец на смърт”.

След като прочете доклад от 2003 г. за него, Хейн каза: “Бут е водещият търговец на смърт, който е основният канал за самолети и маршрути за доставки, които доставят оръжие от Източна Европа, главно България, Молдова и Украйна до Либерия и Ангола.”

“ООН разкри Бут като център на паяжина от сенчести търговци на оръжие, брокери на диаманти и други оперативни лица, поддържащи войните.”

“Уроци по танго”

САЩ предприеха действия срещу Бут през 2000-те, като замразиха активите му през 2006 г., но нямаше закон, по който той да бъде преследван в САЩ.

Вместо това американските агенти чакаха подходящо време до 2008 г., когато се представиха за купувачи на колумбийските бунтовници ФАРК и се запознаха с Бут чрез един от бившите му сътрудници.

Малко след като офицерите под прикритие обсъдиха доставките на оръжия за Farc с Бут, тайландските власти го арестуваха и започна продължително съдебно производство, което да го отведе в САЩ.

Бут казва, че делото на САЩ срещу него е политически мотивирано, а съпругата му е цитирана да казва, че единствената му връзка с Колумбия са “уроци по танго”. Руските власти го подкрепяха по време на съдебното му производство, като външният министър Сергей Лавров обеща да се бори, за да осигури връщането му в Русия и определи решението на тайландския съд като “несправедливо и политическо”.

Филмът от 2005 г. “Властелинът на войната”, донякъде базиран на живота на търговеца на оръжие, има антигерой, който бяга от правосъдието в края. Но такъв край убягна на Бут, който остава в затвора в САЩ от присъдата си през 2012 г.

Защо арестуваха Бритни Грийнър?

В американските медии имаше съобщения, че Русия се е интересувала от размяната на търговеца на оръжие за баскетболната звезда Бритни Грийнър.

През юли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че е направено “съществено предложение” за връщане на двама американски затворници у дома от Русия.

Грийнър беше арестувана на летище близо до Москва през февруари, когато в чантите й бяха открити пари с масло от канабис.

Тя каза, че е направила “честна грешка”, но загуби обжалването си срещу присъдата в началото на ноември и известно време не беше ясно къде е била изпратена да излежава деветгодишната си присъда.

По-рано тази седмица нейните адвокати потвърдиха, че тя е задържана в женска наказателна колония IK-2 в отдалеченото село Явас в Мордовия, на 500 км югоизточно от столицата.

Имаше също така съобщения, че друг американски задържан може да бъде включен в потенциална размяна на затворници – Пол Уелън.

Бившият американски морски пехотинец, осъден като американски шпионин, е излежавал присъда в руски трудов лагер.

В първото интервю след ареста си  Уилън описа времето си под ключ като “много, много мрачно съществуване”.

 

0000551023 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Roadhelp.BG  | Coolicehost.com | СЕО.БГПревоз.БГ | СЕЛОТО.ею | Grabnete.com | Продавалник.БГ | Продавалник.TOP | Obiava.BIZ | Drones.BG | Reia11.COM | All-inclusive-services.bg | Хамалите Бг | ThermalDevices.EU | Kidscenteregear.com | Nameri.EU | Fortisimo.eu | СЕО.ЕЮ | Фотон.ЕЮ | Seo.V.BG | Rpasa.eu | Mhgroupe.EU | Novini.V.BG | Obiava.EU | Daweb.TOP | Мрежата.ею  | Mrejata.top  | Vhodove.TOP  | Пазара.БГ | Hamali.top | BezplatniObiavi.NET | NetObiavi.EU | Kvant.Biz | Beseo.EU