Какви са последиците след потъването на ракетния крайцер „Москва“?

Ракетният крайцер „Москва“, известен като флагман на Черноморския флот, е потънал по време на буря. Информацията предаде държавната агенция ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Причината за експлозията – злополука или украинска атака?

Още по темата

15 апр 2022 09:33

306

15 апр 2022 06:15

193

Корабът е бил теглен към пристанище, вероятно това в кримския Севастопол, когато е потънал. Тегленето се е наложило, тъй като плавателният съд е загубил стабилност поради повреда на корпуса при пожар, причинен от детонация на боеприпаси. Морето обаче е било бурно и затова корабът е потънал, твърди още ТАСС. Преди това екипажът е бил напълно евакуиран на други кораби на Черноморския флот, предава„Дойче Веле“.

Руското вътрешно министерство няколко пъти повтори версията си, че експлозия на муниции на борда е причината за пожара, избухнал на крайцера „Москва“. Какво е довело до експлозията обаче не става ясно.

Говорителят на украинската армия в пристанищния град Одеса Сергей Брачук твърди, че „Москва“ е бил ударен от украински ракети от типа „Нептун“, но Русия отрича това.

„Сериозен удар“ върху руския флот

„Москва“ се считаше за флагмана на руския Черноморски флот. Правителството на САЩ определи потъването на кораба като „сериозен удар“ върху руския флот. Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби каза, че потъването на „Москва“ ще доведе до „последици“ за оперативните способности на руския флот в региона. Оборудваният с ракети крайцер е играл ключова роля в усилията на Русия да установи „морско господство в Черно море“, каза Кърби пред американската телевизия CNN. Заедно с други военни кораби „Москва“ блокираше и украинското пристанище в Мариупол.

Сателитни снимки на Maxar Technologies показват кораба на пристанището в Севастопол. „Дойче Веле“ не може независимо да потвърди тези кадри.

САЩ за момента не заявяват категорично каква е причината за щетите на борда на кораба, които са довели до потъването. Смята се, че по време на експлозията корабът е бил разположен на между 60 и 65 морски мили южно от украинския град Одеса.

Крайцерът може да пренася 16 крилати ракети с голям обсег. Екипажът на борда включва около 500 души. Сателитни снимки показват, че до неделя „Москва“ все още е бил на пристанището на Севастопол в Крим.

hit.xiti?s=531599&s2=11&p=dnes.bg::Volltexte::dnes.bg Volltexte JS&di=&an=&ac=&x1=1&x2=11&x5=dnes.bg Volltexte JS&x6=1&x8=bul VEU Volltexte JavaScript dnes.bg
0000527011 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x