Илон Мъск иска да купи Twitter

d0b8d0bbd0bed0bd d0bcd18ad181d0ba d0b8d181d0bad0b0 d0b4d0b0 d0bad183d0bfd0b8 twitter
0000526914 fbh

Mилиapдepът Илoн Mъcĸ, ĸoйтo oтcĸopo e нaй-гoлeмият aĸциoнep в Тwіttеr пpeдлaгa дa ĸyпи coциaлнaтa мpeжa зa 43 милиapдa дoлapa. Toвa cтaвa яcнo oт peгyлaтopни дoĸyмeнти, пpeдcтaвeни в чeтвъpтъĸ.

Най-богатият човек в света ще предложи 54,20 долара на акция в брой, което представлява 54% премия спрямо цената на затваряне от 28 януари и стойност от около 43 млрд. долара. Акциите на компанията за социални медии поскъпнаха с 18% в предборсовата сесия

50-годишният Мъск обяви предложението си в подадено в четвъртък заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Милиардерът, който контролира и Tesla Inc., за първи път оповести, че държи дял от около 9% на 4 април. Мениджърът е един от най-следените потребители на Twitter, който често пуска мемета и хапливи шеги на повече от 80-те милиона последователи на @elonmusk. Той открито говори за промените, които би искал да обмисли да наложи в платформата на социалната медия, и компанията му предложи място в Борда след разкриването на дела му, което го направи най-големия индивидуален акционер, предаде Investor.

След като първоначалният му дял стана публично достояние, Мъск започна да апелира към колегите си за бъдещи ходове – от превръщането на централата на Twitter в Сан Франциско в приют за бездомни и добавянето на бутон за редактиране на туитове до предоставянето на автоматични знаци за верификация на премиум потребителите. В един от туитовете си дори изказва предположение, че Twitter може би умира, като се има предвид, че няколко известни личности с голям брой последователи рядко публикуват в Twitter.

Още по темата

13 апр 2022 16:08

14

11 апр 2022 14:12

6

5 апр 2022 19:28

11

Мъск може да си позволи да придобие компанията. Понастоящем богатството му се оценява на около 260 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, в сравнение с пазарната оценка на Twitter от около 37 млрд. долара.

„Инвестирах в Twitter, тъй като вярвам в потенциала му да бъде платформа за свобода на словото по целия свят, и смятам, че свободата на словото е обществен императив за функционираща демокрация“, казва в началото на документа пред американските власти Мъск.

„Откакто направих инвестицията си, осъзнавам, че компанията няма да процъфтява, нито ще служи на този обществен императив в сегашния си вид. Twitter трябва да се трансформира в непублична компания. В резултат на това предлагам да закупя 100% от Twitter за 54,20 долара на акция в брой, което представлява 54% премия спрямо деня преди да започна да инвестирам в Twitter и 38% премия спрямо деня преди инвестицията ми да бъде публично обявена. Предложението ми е е най-доброто, което мога да направя, и окончателна оферта и ако не бъде приета, ще трябва да преразгледам позицията си като акционер“, казва Мъск.

По думите му Twitter има изключителен потенциал и той е готов да го разгърне.

Поглъщането едва ли ще бъде продължителен процес.

Офертата от 54,20 долара на акция е „твърде ниска“, за да може акционерите или Бордът да я приемат, казва пред Bloomberg Адам Крисафули от Vital Knowledge, като добавя, че акциите на компанията са достигнали ниво от 70 долара преди по-малко от година.

Мъск е наел Morgan Stanley като свой съветник за поглъщането. Цената на офертата включва и числото 420, което е считано за кодирана препратка към марихуаната. Мъск избра 420 долара като цена на акциите за евентуално сваляне на Tesla от борсата през 2018 г. – ход, който му донесе глоба от страна на Комисията по ценните книжа и борсите и контрол над туитовете.

Изпълнитeлният диpeĸтop нa Теѕlа e eднa oт нaй-cлeдeнитe личнocтo oт пoтpeбитeлитe в Тwіttеr. Toй чecтo пyблиĸyвa мeмeтa и имa нaд 80 милиoнa пocлeдoвaтeли.

0000526914 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x