„Или магарето ще умре, или МКС ще умре от естествена смърт“: Рогозин получи отговор за санкциите

d0b8d0bbd0b8 d0bcd0b0d0b3d0b0d180d0b5d182d0be d189d0b5 d183d0bcd180d0b5 d0b8d0bbd0b8 d0bcd0bad181 d189d0b5 d183d0bcd180d0b5 d0bed182

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира отговорите, изпратени от НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция на изискването за премахване на санкциите от предприятията на държавната корпорация. Това са Централният изследователски институт по машиностроене и ракетно-космическият център „Прогрес“.

„Безумци“: Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС 

Според него ръководителите на НАСА и CSA – Бил Нелсън и Лиза Кембъл – отговарят почти „под индиго“. В писмата се подчертава, че работата на Международната космическа станция е приоритет, затова агенциите ще си сътрудничат със съответните правителствени/федерални организации, за да „допринесат за по-нататъшното сътрудничество и експлоатацията на МКС“.

Според Рогозин генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер е изиграл „ролята на пощальон“, като е препращал въпросите за санкциите към страните-членки на ЕС.

Рогозин обясни от какво зависи участието на Русия на МКС

„Предлага ни се да почакаме, докато бюрокрацията на всичките 28 страни от ЕС благоволят да прочетат писмото от „Роскосмос“. Дотогава или магарето ще умре, или МКС ще умре от собствената си смърт. …> Позицията на нашите партньори е ясна: санкциите няма да бъдат отменени. В същото време, опасявайки се от разрушаването на сътрудничеството на МКС, където ролята на Русия има принципно важен характер за осигуряване на жизнеспособността и безопасността на станцията, западните партньори дават да се разбере, че в действителност санкциите по отношение на работата в интересите на МКС няма да работят. Считам това положение на нещата неприемливо. …> Целта на санкциите е да убият руската икономика, да потопят народа ни в отчаяние и глад и да поставят страната ни на колене. Ясно е, че няма да успеят да направят това, но намеренията са очевидни“, казва Рогозин.

Тъй като по думите му ще бъде възможно да се възстановят нормалните отношения с партньорите по МКС само когато всички икономически ограничения бъдат премахнати от предприятията на Роскосмос, ръководителят на руската държавна корпорация е решил в близко бъдеще да внесе предложения до ръководството на страната относно сроковете за приключване на сътрудничеството с Европа, САЩ, Канада и Япония по програмата Международна космическа станция.

Рогозин пророкува, че до 2030 г. МКС ще се разпадне, и си размени „любезности“ с американски астронавт

МКС започва да се създава преди повече от 20 години. През 1998 г. е изведен функционално-товарният блок „Заря“. Първата дългосрочна експедиция – астронавтът на НАСА Уилям Шепърд и руските космонавти Юрий Гридзенко и Сергей Крикальов – стартира през октомври 2000 г. Те остават в орбита почти 137 дни. Сега н МКС се намира 66-ата експедиция.

Първоначално станцията трябваше да се използва до 2015 г., след това срокът беше удължен до 2020 г., а после – до 2024 г. Сега участниците в програмата искат да експлоатират МКС до 2030 г., но Русия все още не е обявила окончателното си решение да участва в проекта след 2024 г. Алтернатива може да бъде национална орбитална станция, на която да се използват и модули, първоначално създадени за международна станция. Има вероятност първият да бъде пуснат през 2026 г.

Специалистите от НАСА на свой ред търсят начини за поддържане на МКС в орбита без участието на Русия, но не се отказват от сътрудничество.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как Рогозин и представители на западните космически агенции се упражниха в „красноречие“

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x