Захариева: Премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не знае

d0b7d0b0d185d0b0d180d0b8d0b5d0b2d0b0 d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0b5d180d18ad182 d0bfd180d0b0d0b2d0b8 d0bdd18fd0bad0b0d0bad0b2d0b0 d0b2d18a
0000527217 fbh

През седмицата министър Теодора Генчовска обяви, че България води две външни политики – на МВнР и на екипа по външна политика на премиера Кирил Петков. В „Говори сега“ темата коментира Екатерина Захариева – депутат от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър.

„Очевидно премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не знае и ми направи впечатление, че министър Генчовска не присъства на голяма част от посещенията. Когато и двамата са там и когато Петков има среща с премиера на РСМ, е странно, че Генчовска не присъства“, каза тя.

Захариева смята, че Кирил Петков е поел ангажимент за падане на ветото за еврочленството на РСМ.

„Знаем, че преди няколко дни министър Буяр Османи каза в техните медии, че се готви някакъв документ, който е почти готов за подписване, но аз лично го разбирам, че се очаква да се подпише на междуправителственото заседание“, каза тя.

По думите ѝ ГЕРБ имат информация, че се подготвя ново междуправителствено заседание в началото на месец май.

„Ангажиментът, който очевидно министър-председателят е поел, ще доведе до това, че съгласието, което България години наред поддържа, ще се разруши. Той не смее да го каже на всеослушание в България, защото знае, че повечето българи ще го сметнат за национално предателство

Захариева обясни, че юридически е възможно МС да промени преговорната рамка и да каже „да“ за падането на ветото пред Европейския съвет без съгласието на парламента.

„Надявам се, че няма да успее, защото все пак има декларация на парламента. Ако не иска да разрушава това национално съгласие и ако не иска българските граждани да го мислят за национален предател, е по-добре да дойде в парламента и да чуе какво казват народните представители“, заяви депутатът.

Екатерина Захариева разказа и за вчерашната среща на българската делегация със сънародниците ни в РСМ.

„Нашите сънародници бяха притеснени и имаха ясни послания към премиера – България да вдигне ветото само когато техните права са гарантирани“.

Според Екатерина Захариева управлението е в пълно неразбиртелство – само си бламира партиите, разрушава кворумите в комисиите – а обикновено опозицията прави това. Депутатът коментира и закриването на специализираните съд и прокуратура

„Ако спецправосъдието беше бухалка, ние най-много щяхме да искаме неговото закриване“, подчерта Захариева.

0000527217 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x