Застрахователната култура на българина остава ниска

d0b7d0b0d181d182d180d0b0d185d0bed0b2d0b0d182d0b5d0bbd0bdd0b0d182d0b0 d0bad183d0bbd182d183d180d0b0 d0bdd0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180
0000526296 fbh

„На животозастраховането се гледа като на начин да заделиш средства за бъдещето. На мен повече ми се иска да се осъзнава ролята му като защита на най-важното, а инвестицията и спестяването нека да идват на втори план. Секторът на общото застраховане расте с малко над 8%, а животозастрахователният расте с 38%. Ние сме в един настигащ темп вече“, каза главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ Светла Несторова в „Денят ON AIR“.

Тя обясни, че в цяла Европа животозастраховането представлява над 56% от общия премиен приход, само при нас то е в догонваща роля. По думите ѝ българите в момента нямат къде да сложат допълнителните си средства.

„Ние се намираме в парадоксална ситуация, в която човек в банките може само да загуби пари, но не може да спечели пари. Самите банки осъзнават това и прибягват до животозастрахователни продукти. Тази тенденция ще продължава, макар че инфлацията, която се появява сега, най-вероятно ще раздвижи финансовия пазар и в България“, коментира Несторова пред Bulgaria ON AIR.

„Много ниска е застрахователната култура в България. Ниска е финансовата култура като цяло и това води до доминиране на задължителните застраховки. Аз мисля, че този манталитет се променя. Застраховането е бизнес, който е съпътствал човечеството и в пандемия, и във война. Винаги е имало конфликти и застраховане едновременно в света. Това е неизменна част от икономиката. Застраховане ще има, въпросът е какво се случва с нашите клиенти. Страшното е, когато тази инфлация се комбинира със свиването на икономиката. Ще трябва много да работим, за да се противопоставим на тази ситуация. Аз съм доста спокойна за финансовото здраве на финансите в България. Големите въпроси стоят пред реалната икономика и там е мястото, където управляващите трябва да насочат своите усилия“, обясни Несторова.

Гледайте целия разговор във видеото.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x