Западното разузнаване води информационна война срещу Путин

d0b7d0b0d0bfd0b0d0b4d0bdd0bed182d0be d180d0b0d0b7d183d0b7d0bdd0b0d0b2d0b0d0bdd0b5 d0b2d0bed0b4d0b8 d0b8d0bdd184d0bed180d0bcd0b0d186
0000525438 fbh

Западните разузнавателни агенции водят психологическа война за Украйна директно с руския президент Владимир Путин, експерт в този жанр, който сега ефективно приема доза от собствената си отрова.

Съединените щати и техните съюзници рисуват картина на затънала, деморализирана и нефункционираща руска армия, която понася катастрофални загуби на бойното поле, и в същото време създават визия за нарастващо политическо напрежение в Кремъл. Те твърдят, че руският лидер е изолиран, зле съветван и липсва истинско разузнаване за това колко зле върви войната.

Западните правителства пречат на Путин да дефинира разказа за войната – точно както направиха преди началото й, когато тяхното разсекретено разузнаване правилно предсказа инвазията, която много геополитически експерти смятаха за малко вероятна.

Това е трудна позиция за руски лидер, който често сам е използвал информационна война, особено при намесата си в изборите в САЩ и Европа. Забележителната подробност на разсекретените оценки на разузнаването също трябва да бъде особено дразнеща за Путин, бивш офицер от КГБ и шеф на агенцията. Оставят отворена и възможността западните разузнавателни агенции да имат капацитета да видят дълбоко във военните усилия и вътрешната политика на Кремъл, което вероятно ще вбеси руския лидер и може да създаде допълнителни пукнатини в режима му.

Готовността на западните правителства да бъдат толкова отворени за това, което виждат в Украйна и Москва, изненада дори някои ветерани в шпионажа.

„Това кара професионалистите в разузнаването, дори бившите агенти, като мен, да се изнервят, защото, разбира се, е толкова вкоренено в нас да защитаваме източниците и методите“, казва Стив Хол, бивш шеф на операциите в Русия на ЦРУ, пред CNN.

Част от интригата около противопоставянето на САЩ с Путин и гледната точка на разузнаването се подхранва от естеството на самата тайна общност. Аутсайдерите нямат начин самостоятелно да оценят пълната точност на информацията, изтласквана в обществения поглед от техните лидери. Така че не знаем откъде идва всичко или от кого. Но, разбира се, това е смисълът и това кара руснаците също да гадаят.

Опитът да се представи войната в Украйна като бедствие за Русия идва в момент, когато западните власти отхвърлят твърденията на Москва, че деескалира конфликта в Киев. Вместо това, казват те, силите на Путин се „препозиционират“ – вероятно за засилено нападение в източните украински региони, където Москва удря цивилни и разрушава градове. Такава тактика може да бъде разработена за обединяване на държаните от Русия райони с Крим, който Путин превзе през 2014 г., и да даде на Москва директен коридор към Черно море през Украйна.

Вътрешната история на войната

През последните дни западни официални лица скицираха забележителен портрет на войната.

В Австралия в понеделник един от главните шефове на разузнаването на Великобритания Джеръми Флеминг каза, че Путин  „масово e преценил погрешно“ войната, съпротивата на украинския народ и капацитета на собствената си армия и че е бил зле информиран от подчинените си.

„Виждали сме руски войници – без оръжия и морал – отказват да изпълняват заповеди, саботират собствената си техника и дори случайно свалят собствените си самолети„, казва Флеминг, който оглавява GCHQ, еквивалент на националната сигурност в Обединеното кралство. Откровеността на Флеминг беше изключителна, идваща от шеф на водеща шпионска агенция. Но това се отразява и в Съединените щати, където в сряда се появиха нови съобщения, които отвориха прозорец към войната и вътрешния кръг на Путин.

Служител каза на Джеръми Даймънд от CNN, че Путин е „дезинформиран“ от съветници относно това колко зле се представят руските военни и въздействието на санкциите върху руската икономика. След това директорът по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд каза пред камера, че съветниците на руския лидер са „твърде уплашени да му кажат истината“. Тя допълни, че сега има „постоянно напрежение“ между Путин и неговото военно ръководство.

В сряда този нов поток от разсекретени оценки се появи в заглавията. В четвъртък президентът Джо Байдън беше попитан за тях в публична обстановка, тъй като официалните лица вероятно знаеха, че това ще се случи. Последователността даде на президента шанс да разшири още повече разказа на САЩ.

„Има много спекулации“, каза Байдън, въпреки че, разбира се, тези спекулации бяха водени от информация, която Белият дом е допуснал до публичното пространство. Запитан колко зле е дезинформиран Путин от съветниците си, Байдън отговори: „Не казвам това със сигурност – той изглежда се самоизолира и има някои индикации, че той е като уволнен или поставен под домашен арест някои от съветниците му.“ Докато Байдън каза, че САЩ нямат толкова много твърди доказателства, коментарите му отприщиха изцяло нов поток от внимание към сегашната ситуация на Путин.

Какво точно се опитват да направят западните правителства с тази нова употреба на разсекретени оценки на разузнаването? Особено като се има предвид, че в много предишни геополитически кризи разузнаването се пази в голяма тайна?

Както при съобщенията преди инвазията, ясно е, че САЩ не искат руснаците да могат да създадат доминиращ собствен разказ за войната чрез дезинформация. Създаването на картина на неуспешна война също помага да се поддържа подкрепа за твърдата позиция на Запада срещу Путин. Това може също да подобри морала сред украинците, които се съпротивляват на натиска на Русия. Това дава на западните лидери политическа възможност да твърдят, че техните политики работят, докато управляват общественото мнение за войната.

Като предоставят поглед върху безпорядъка сред руските войски, съюзниците може да успеят да изградят вътрешен политически натиск върху Кремъл. Като се има предвид смазването на независимите медии от правителството на Москва, има малко илюзии, че руският народ ще чуе американската версия на събитията, въпреки че факта, че по-млади руснаци с пароли за VPN, позволяващи достъп до чужди интернет услуги, биха могли да достигнат до тях.

Но един барабанен удар на унижение за Русия би могъл допълнително да посее раздори във военния, политическия и разузнавателния елит. През последните дни почти изглеждаше, че западните официални лица, обсъждайки толкова открито ситуацията във войната, се опитват да се обърнат директно към Путин и неговите съветници.

Усложненията на стратегия, ръководена от разузнаването

Малко вероятно е потокът от разузнавателни данни да пресъхне скоро. Това е така, защото изглежда се корени в проблем с морала в руските въоръжени сили, който стана очевиден благодарение на подслушване.

„Интересно политическо решение е да си кажем: Вижте, може би си струва да покажем на руснаците колко добри сме в събирането на разговори за да разкажем на гражданите на двете страни, гражданите на света, какво е наистина се случва в руската армия в момента“, добавя Хол. „Това е интересно решение, но беше много озарително.“

Все пак има основание за предпазливост при тълкуването на войната единствено въз основа на разсекретените оценки на Запада.

Разузнаването по дефиниция е мътен бизнес. Информацията за руските операции в Украйна и очевидната изолация на Путин в Москва само казват на външния свят какво искат да разкрият западните разузнавателни служби. Следователно няма начин външни лица да знаят дали тези моментни снимки дават пълната картина или по-селективна.

Информацията, която се филтрира, все още е ограничена. Служител, цитиран от Даймънд на CNN и Кевин Липтак в сряда, отказа да предостави допълнителни подробности за това, че Путин е бил дезинформиран от съветниците си, различни от съобщените. Разузнавателната общност разсекрети и понижи обобщение на своите констатации, но не и самия материал.

Както винаги, разузнавателните агенции предприемат напрегнати стъпки, за да избегнат идентифицирането на техните източници и методите, използвани за събиране на разузнавателните данни.

Има няколко случая в най-новата американска история – например преди американското нахлуване в Ирак през 2003 г., когато оценките на американското разузнаване се оказаха погрешни. В тази криза обаче тайната общност поправи част от репутацията си. В продължение на седмици САЩ предупреждаваха, че Путин се готви да изпрати войските си през украинската граница. Дори украинците бяха скептични.

След това часове преди инвазията действително да се случи, САЩ издадоха предупреждение, че нахлуването е неизбежно – и бяха прави.

И все пак проблемите, с които се сблъсква руската нахлуваща сила, изненадаха западните разузнавателни агенции и предизвикаха преоценка на предположенията за предполагаемата мощ на руските военни сили и ръководство.

Ръководителят на европейското командване на САЩ генерал Тод Уолтърс каза на изслушване в Сената тази седмица, че може да има пропуск в разузнаването, което е накарало САЩ да надценяват силата на Русия и да подценяват украинската отбрана.

Но дори този пропуск само подчертава изненадващо лошото представяне на руските сили и привлича вниманието към него, като допълнително напредва към целите на Запада.

0000525438 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x