Зам. министър: Очаквам спекула по отношене на яйцата и агнешкото

d0b7d0b0d0bc d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d18ad180 d0bed187d0b0d0bad0b2d0b0d0bc d181d0bfd0b5d0bad183d0bbd0b0 d0bfd0be d0bed182d0bdd0bed188
0000526371 fbh

Инлфацията в България е висока и бизнесът в страната се задъхва. Според заместник земеделският министър Иван Христанов, големите промени в сектор „Земеделие“ могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият стратегически план. „Дотогава трябва да създадем мостово финансиране за производителите, така че те да могат да издържат и да преминат необезпокоявани периода с COVID кризата и кризата с войната в Украйна“, каза той пред Нова тв.

„През изминалата година удвоихме COVID помощта. Тя беше 72 млн.лв., а ние я направихме 143 млн.лв.“, отбеляза той.

По думите му с Министерството на финансите в началото на следващата седмица се очаква да бъде завършена още една допълнителна мярка в помощ на сектора.

Още по темата

8 апр 2022 14:20

32

6 апр 2022 11:22

85

„Упреците към нас са най-вече по отношение на това колко бързо се администрират процесите. Истината обаче е, че ние нямаме много възможности да намаляваме сроковете, тъй като има нотификации, след тях – потвърждение, следва и изплащане на суми. Искания от типа „днес или утре трябва да платим” са неизпълними, независимо колко съпричастни сме ние“, каза още Христанов.

На въпрос дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден, той отговори: „Очакваме спекула във всички направления. Колегите от НАП потвърдиха, че те са подготвени да предотвратят подобни действия. Сигурен съм, че в Министерството на икономиката също са подготвени. Нашата работа е да въздействаме чрез БАБХ, заповедите са изготвени. В понеделник или вторник ще бъдат подписани:.

По думите му се очаква спекула на цените по отношение на яйцата и агнешкото на пазара „Потребителите, които искат да подкрепят българското земеделие, трябва да търсят синия печат, който идентифицира българското производство“, отбеляза  зам.-земеделският министър.

Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара заради съмнение за салмонела, той коментира, че се правят постоянно информационни проверки, така че търговците да знаят кои са въпросните партиди.

„Повечето от тях вече са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко възможно е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят списъка с партидите на сайта на БАБХ и да се уверят, че нямат продукт от тях“, каза Иван Христанов. И допълни, че към момента няма докладвани случаи на заразени, които евентуално биха имали връзка с казуса.

0000526371 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x