Една година война: Путин е изолиран, а в Кремъл има “тих бунт” срещу него

d0b5d0b4d0bdd0b0 d0b3d0bed0b4d0b8d0bdd0b0 d0b2d0bed0b9d0bdd0b0 d0bfd183d182d0b8d0bd d0b5 d0b8d0b7d0bed0bbd0b8d180d0b0d0bd d0b0 d0b2
0000560338 fbh

През февруари миналата година, когато президентът Путин обяви началото на инвазията в Украйна със смразяваща телевизионна реч, Кремъл беше толкова уверен в успеха, че на първата вълна руски войски беше наредено да опаковат специални униформи за парад на победата в Киев. Не отне много време за да стане ясно, че плановете на Путин се разпадат.

Почти година след началото на войната десетки хиляди руски войници бяха убити, стотици хиляди мъже избягаха от страната, за да избегнат наборна служба, а някои руски региони, граничещи с Украйна, са под почти ежедневен обстрел. През последните две седмици руските сили са претърпели най-високия си процент на загуби от началото на войната, според британското министерство на отбраната.

Вместо триумфални речи в украинската столица, имиджът на Путин като майстор стратег беше разбит, оставяйки го безспорно по-слаб от когато и да било по време на 23-годишното му управление. Неуспехът му да осигури бърза победа му костваше уважението и безспорната лоялност на висши служители, твърди Генадий Гудков, бивш полковник от КГБ и бивш руски депутат, който живее в изгнание, пред The Times.

“Путин не може да управлява Кремъл както преди. Той направи много глупави грешки и всички от генералния щаб на въоръжените сили до ръководството на ФСБ и близките му сътрудници разбират това”, допълва той.

“Длъжностните лица стават по-смели и нахални и вътрешните борби ескалираха. Вече няма това подчинение на Путин, което съществуваше преди година”, казва Гудков, който цитира разговори с роднини на вътрешни хора в Кремъл, помощници на политически фигури в Москва и неназовани руски магнати. “Това е тих бунт срещу него.

Татяна Становая, руски политически анализатор, чиито изследвания се фокусират върху Кремъл, казва, че макар да има малък шанс официалните лица да бъдат достатъчно смели да критикуват директно Путин, мнозина са разочаровани от катастрофалното му справяне с войната. “Много от тях го уважаваха”, на мнение тя. “Вече не.”

Освен унизителните обрати на бойното поле, руската икономика също се напряга под тежестта на западните санкции, включително налагането на таван на цените на руския петрол. Миналия месец Русия регистрира бюджетен дефицит от 1,76 трилиона рубли –  най-големият за януари, откакто Путин взе властта през 2000 г. Санкциите лишиха членовете на руския елит от чуждестранни активи, включително имоти в Европа, като същевременно направиха за децата им е много по-трудно да учат в престижни западни училища и университети.

И все пак Путин остава сигурен в убеждението си, че изпълнява “историческата си мисия” да постави Киев под контрола на Москва, казва Фьодор Лукянов, който оглавява руския Съвет за външна и отбранителна политика, който понякога съветва Кремъл. Смята се, че съветът не е бил консултиран относно решението за нахлуване в Украйна, като ключовите решения се вземат изключително от Путин и малка група хардлайнери.

Въпреки неуспехите, които претърпя армията му, Путин изглеждаше спокоен със себе си, когато отговаряше на въпроси на форум в края на октомври, според Лукянов, който модерира дискусиите. “Той беше уверен и спокоен както никога досега“, казва той. “Нямаше никакво раздразнение, каквито и въпроси да бяха зададени. Той изглежда е 200% сигурен, че това, което прави той и това, което прави Русия, е необходимо и че е било неизбежно. Че сме от правилната страна на историята, каквото и да се случи.”

Лукянов също така разкрива, че много руски политици са били озадачени защо Кремъл не е отвърнал “правилно” срещу доставките на западни оръжия за Украйна. Путин предупреди в началото на войната, че западните страни, които се опитат да се притекат на помощ на Украйна, ще “се сблъскат с последствия, по-големи от всички, които сте срещали в историята”. Той също така заплаши да използва ядрени оръжия, за да защити окупираната територия в Украйна, която Русия твърди, че е своя.

Ядрената реторика на Кремъл беше ключов фактор за неотдавнашното решение на панел от международни учени да премести стрелките на часовника на Страшния съд, който илюстрира заплахите за съществуването на човечеството, до 90 секунди до полунощ, най-близкото до 12 часа вечерта от момента на създаването си през 1947г.

“Русия можеше да отвърне не само с ядрени оръжия, но и с масивни кибератаки или чрез насочване към маршрутите за доставка на западни оръжия
“, обяснява Лукянов. “Проблемът е, че колкото по-дълго Русия не отговаря, толкова по-вероятно е този отговор да трябва да бъде изключително мощен, за да демонстрира ангажираност. Че ще използва най-добрия аргумент.”

“Предложения, че Путин е подвеждан от своите съветници относно мрачните реалности на войната, които изглеждат неточни”, добавя Лукянов. “Той не изглежда като човек, който не е наясно какво се случва. Изглежда, че има вярната информация. Но тази информация не го притеснява много.”

Веднъж представян от руската пропаганда като откровен човек от народа, Путин е изолирана фигура. На православната Бъдни вечер той присъства сам на литургия в катедралата в Кремъл, която е била изпразнена от всички други богомолци. През декември той внезапно отмени годишната си пресконференция и годишната телевизионна сесия с въпроси и отговори с руския народ, както и речта си за състоянието на нацията пред парламента. Критиците твърдят, че Путин не е склонен да отговаря на трудни въпроси за войната, защото знае, че не може да даде смислени отговори.

“Година по-късно Путин няма какво да отговори на основния въпрос: “Как вижда изход от създадената от него ситуация?”, пише Леонид Волков, бивш главен помощник на Алексей Навални, лишен от свобода лидер на руската опозиция, в социалните медии. “Този въпрос си задават генерали и бизнесмени: обкръжението на Путин не разбира за какво бяха всички тези загуби и лишения. Но Путин няма отговор. Тишината е оглушителна.”

Путин прекара голяма част от пандемията в резиденциите си край Москва и в Сочи. Посетителите бяха задължени да преминат през дезинфекционни “тунели” преди да влязат, а на служителите беше наредено да са под карантина до 14 дни, преди да им бъде разрешено да се срещнат с президента. Смята се, че заповедта за самоизолация остава: Андрей Бочаров, губернатор на Волгоградска област, не е бил виждан публично почти две седмици, преди да се срещне с Путин този месец.

Мерките съвпадат с продължаващите спекулации за здравето на Путин. Украинското военно разузнаване каза наскоро пред ABC News, позовавайки се на неназовани източници, че руският лидер е неизлечимо болен от рак. Кремъл настоява, че Путин е в добро здраве.

Преди войната се съобщава, че е бил посещаван десетки пъти от специалист по лечение на рак. Смята се също, че той взема вани с кръв от еленови рога, традиционен лек в района на Алтай в Южен Сибир за редица заболявания. Има опасения и за душевното състояние на Путин. “Той реагира на картини в собствената си глава”, казва Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл, пред The Times в началото на войната.

По време на телевизионната си новогодишна реч, традиционно изнесена на фона на Кремъл, Путин застана пред редица хора с мрачни лица във военни униформи. В деветминутна реч, най-дългата му на Нова година, той нападна Запада, обвинявайки го, че използва войната в Украйна, за да “отслаби и разцепи” майка Русия.

Личният живот на Путин остава в тайна. Официално той е ерген от 2014 г., когато се разведе с Людмила, бивша стюардеса на Аерофлот. Неофициално се смята, че Путин е в дългосрочна връзка с Алина Кабаева, бивша олимпийска гимнастичка, която беше назначена за ръководител на прокремълска медийна компания през 2014 г. Кабаева, на 39 г., е санкционирана от Великобритания, Европейския съюз и Съединени щати. Миналата седмица тя описа руската държавна телевизия като “военно оръжие”, което е сравнимо по сила с автомата “Калашников”. “Хайде да работим!” каза тя на медийно събитие със символ Z в подкрепа на войната, закачен на черния й бизнес костюм.

Двете възрастни дъщери на Путин от брака му с Людмила, Мария Воронцова, 37, и Катерина Тихонова, 36, бяха санкционирани от западните страни миналата година. Кремъл никога не е признавал публично връзката си с Путин, но САЩ казаха, че има доказателства, че хората около тях са се възползвали от статуса им. Преди това Тихонова беше омъжена за Кирил Шамалов, бизнесмен, чието богатство скочи рязко, след като той стана зет на Путин през 2013 г.

Смята се също, че Путин има три деца от Кабаева, но самоличността им никога не е потвърдена. Смята се също, че руският лидер има дъщеря тийнейджърка на име Елизавета от афера, която имаше по време на първия си мандат със Светлана Кривоногих, бивша чистачка от Санкт Петербург. Кривоногих, който стана масово богата след връзката си с Путин, беше санкционирана този месец от Великобритания.

Има малка надежда, че Путин ще намали загубите си и ще се оттегли от Украйна, на мнение е Становая, политически анализатор. Притиснат в ъгъла и негодуващ, той е убеден, че няма друг избор, освен да се опита да смаже това, което вижда като неприемлива заплаха за Русия от пронатовско правителство в Киев, каза тя. Според светогледа на Путин Западът носи пълна отговорност за провокирането на войната и краят на конфликта е реалистично възможен само ако западните страни се откажат от подкрепата си за Украйна.

Путин и руският елит виждат тази война като екзистенциална. Ако Русия загуби, ако има удари по Крим, мисля, че те са психологически подготвени да използват ядрено оръжие”, казва Становая. “Путин смята, че даде на Украйна твърде много време да се въоръжи. Сега той вярва, че ако не направи нищо, Русия ще престане да съществува след няколко години. Единственото му съжаление е, че не е започнал войната по-рано.”

0000560338 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Roadhelp.BG  | Coolicehost.com | СЕО.БГПревоз.БГ | СЕЛОТО.ею | Grabnete.com | Продавалник.БГ | Продавалник.TOP | Obiava.BIZ | Drones.BG | Reia11.COM | All-inclusive-services.bg | Хамалите Бг | ThermalDevices.EU | Kidscenteregear.com | Nameri.EU | Fortisimo.eu | СЕО.ЕЮ | Фотон.ЕЮ | Seo.V.BG | Rpasa.eu | Mhgroupe.EU | Novini.V.BG | Obiava.EU | Daweb.TOP | Мрежата.ею  | Mrejata.top  | Vhodove.TOP  | Пазара.БГ | Hamali.top | BezplatniObiavi.NET | NetObiavi.EU | Kvant.Biz | Beseo.EU