Делегация от ЕП разкри как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища цените набъбват с пъти

d0b4d0b5d0bbd0b5d0b3d0b0d186d0b8d18f d0bed182 d0b5d0bf d180d0b0d0b7d0bad180d0b8 d0bad0b0d0ba d0b2 d0bed0b1d189d0b5d181d182d0b2d0b5d0bd

Получихме обзорна информация как се харчат и усвояват средствата от Европа. Трябва да знаем как се изразходва всяко едно евро. Очакваме българските власти да направят реални реформи в съдебната влас и прокуратурата, До момента няма видими резултати.

Това каза Томаш Здеховски на пресконференция на членове на ЕП от комисията по бюджетен контрол, която беше на тридневно посещение в София.

„Борбата срещу корупцията е дългосрочен процес. Промяната няма да настъпи лесно“, добави той.

Здеховски беше категоричен, че европейските средства трябва да се изразходват целесъобразно. „Въпросът не е само да се ремонтира дадени къща, а и как ще се използва след това“, добави той.

Евроделегатът разкри как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища или програми в сферата на селското стопанство цените за една обществена поръчка набъбват с пъти.

И даде: „Ако нормалната цена е 30 млн., понякога средствата са европейски и има трима участника, и подават оферта за 80, 90 и 110 милиона. Виждаме го и в селското стопанство. Ако проследим средствата, които се дават за техника и машини, всеки участник увеличава цените с 30%, 40%, 50%, а ако е специализирана техниката – още повече. Погледнете цените в Google и ще видите разликата. Всеки може да види разликата, институциите могат да видят каква е цената на конкретен модел трактори. Това са неща, които многократно се споменават и в одитите на Европейската комисия. Вашите пътища може да са много евтини, но ако се съфинансира или се финансира от европейските фондове, изведнъж цената става високи. Имаме конкретни случаи с конкретни доказателства. Тук това се обсъждаше с НПО-то, които ни дадоха нови материали по отношение на водещи фигури в регионален план. Има много такива примери през годините“, разкри Здеховски.

„За нас е важно, че започнахме този диалог с българските власти. Трябва да работим съвместно, за да подобрим работата“, каза Здеховски.

Министерствата, които управляват еврофондове, масово обявяват нулева година по старите оперативни програми. Заради изчерпан ресурс по ч…

Попитан може ли да даде пример за община, където има злоупотреби с евросредства, той отговори: „Разполагаме с някои доказателства за общини, където има нарушения и корупция. Не мога да дам конкретен пример. Има доста проекти, свързани с организирана престъпност“. Той не конкретизира за кои и какви проекти става въпрос, но каза, че има много сигнали за корупция.

„Разглеждахме общата картина и системните злоупотреби. Те са в няколко направления. Има проблем с обществените поръчки, инфраструктурните проекти и строителните поръчки“, каза Цветелина Пенкова.

Тя заяви, че има доказателства за измами с европейски средства. „Можем да поискаме спиране на тези средства. Прозрачността трябва да се подобри. Срещнахме се в премиера и бяхме уверени, че се води борба с корупцията“, обясни Пенкова.

Тя посочи, че на този етап еросредствата за страната ни не са застрашени, тъй като се разглеждат стари проекти.

Решението на Европейския съд относно обвързването на върховенството на правото с плащанията по еврофондовете се анализира от Европейска…

София ин’т Велд от „Обнови Европа“ заяви, че е била в България през септември миналата година и нямам усещането, че е постигнат напредък от тогава до сега.

„Нашата цел е да видим дали системата работи. Има положителни знаци, но има и съпротива от страна на някои органи. Притесненията, които имах преди за главния прокурор, си остават и сега“, каза тя.

„Следващият път, когато дойдем в България, ще контролираме много проекти, както правим по принцип, за да видим къде има проблеми и къде има напредък“, обясни Здеховски.

Андрей Новаков отбеляза, че по време на посещението си в България членове на ЕП не са посетили нито един проект. Той също успокои, че финансирането не е застрашено, тъй като то още не е получено.

ОЩЕ: Разследват Александър Манолев за укриване на данъци

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x