Възможно е съгласие между София и Скопие за средновековният период

d0b2d18ad0b7d0bcd0bed0b6d0bdd0be d0b5 d181d18ad0b3d0bbd0b0d181d0b8d0b5 d0bcd0b5d0b6d0b4d183 d181d0bed184d0b8d18f d0b8 d181d0bad0bed0bf

Възможно е съгласие между София и Скопие за средновековният период

Снимка: БГНЕС

Съпредседателят от македонска страна в македонско-българската комисия проф. Драги Георгиев заяви, че работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси вече протича в много по-градивна и позитивна атмосфера. Това дава прогноза, че съгласуването и препоръките за цар Самуил и средновековния период могат да бъдат постигнати наистина бързо.

Според него все още не е постигнато конкретно заключение за честването на определени исторически личности, както обяви вчера българският премиер Кирил Петков в София, но атмосферата в Комисията показва оптимизъм.

„Конструктивната атмосфера оставя място за възможност на следващата среща, която ще се проведе на живо този четвъртък и петък в Скопие, да съгласуваме заключенията за средновековния период и за цар Самуил, които след това ще бъдат препоръчано съдържание за учебниците по история. На дневен ред е и Гоце Делчев, за когото на последната среща през февруари само започнахме малка дискусия и сега ще продължим. Някои технически неща също са на дневен ред, като съгласуване на протоколите от предишни срещи“, каза проф. Георгиев пред „Слободен Печат“, цитиран от БГНЕС.

Георгиев обясни, че след като се хармонизират заключенията за цар Самуил и Средновековието, те трябва да бъдат приети от македонското и българското правителство, а когато се правят нови учебници, които обхващат тази материя, бъдещите автори ще трябва да вземат предвид препоръките и заключенията на правителството и комисията.

На вчерашната съвместна конференция с министър-председателите на Македония, Черна гора и Румъния в столицата, българският премиер Кирил Петков заяви, че е постигнат напредък за важни исторически личности по един много конструктивен и реалистичен начин, който отваря възможност за преодоляване на различията и за ускоряване на преговорите между София и Скопие.

0000525055 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x