Великден, Пасха, Рамадан – три религии празнуват едновременно

На всеки 33 години големите празници на трите големи религии се падат по едно и също време. 2022-а е от забележителните години, в които католическият Великден, мюсюлманският Рамадан и еврейската Пасха съвпадат, предава „Дойче Веле“.

В неделя западните християни празнуват Великден – Възкресение Христово. За евреите е времето на Пасхата, която напомня за излизането на израилтяните от Египет и за края на тяхното робство. По същото време за мюсюлманите тече Рамаданът, който започна на втори април и ще завърши на втори май.

Съвпадението с Рамадана не се случва толкова често, но еврейската Пасха и Великденът на западните църкви винаги се падат календарно близо един до друг. Нерядко са и на една и съща дата. През тази година Пасха започва на 16 април, а западно-християнската Страстна седмица, започнала на десети април, достига своята кулминация от Велики четвъртък вечерта на 14-и април до сутринта на великденската неделя.

Йерусалим празнува

В Йерусалим човек може да усети как и трите религии „очакват с нетърпение тези дни“, споделя пред ДВ германският бенедиктински монах Никодемус Шнабел. „Градът буквално гъмжи от поклонници, сякаш има нужда да наваксаме след коронавируса, да празнуваме отново навън и да се съберем за празниците“, посочва той. Шнабел от години живее в покрайнините на Стария град на Йерусалим.

Християните преминават в молитвено шествие през Стария град в няколко поредни дни. В петък сутринта мюсюлманите отиват на молитва в джамията на Храмовия хълм. В същите дни много евреи се молят при Стената на плача.

Православният Великден

Но и след този интензивен уикенд великденските празненства няма да приключат. В православните църкви смъртта и възкресението на Исус се почитат през следващата седмица.

Причината е, че през 1582-а година източните християни, водени от папа Григорий XIII, правят календарна реформа, с която утвърждават т. нар. Григориански календар.

През 2022-а година българската, гръцката, руската и останалите източноправославни църкви празнуват Великден седмица след западните християни. В Германия украиноговорящите общности се подготвят за сериозно струпване на хора по време на тазгодишния празник. Очаква се да присъстват много хора, избягали от войната, която започна на 24 февруари.

hit.xiti?s=531599&s2=11&p=dnes.bg::Volltexte::dnes.bg Volltexte JS&di=&an=&ac=&x1=1&x2=11&x5=dnes.bg Volltexte JS&x6=1&x8=bul VEU Volltexte JavaScript dnes.bg
0000527173 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x