Българското знаме грейна в Уганда заради мъж от Рудозем

d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0bed182d0be d0b7d0bdd0b0d0bcd0b5 d0b3d180d0b5d0b9d0bdd0b0 d0b2 d183d0b3d0b0d0bdd0b4d0b0 d0b7d0b0d180
0000551803 fbh

Още един кладенец с дарения от Родопите беше открит преди броени дни в Африка. Идеята е на 44-годишния Шукри Халилов от Рудозем, който от няколко години редовно организира благотворителни акции за подпомагане на крайно бедните хора в Нигерия, Кения и Уганда.

Кутия за дарения стои постоянно в малкото магазинче на Шукри Халилов в Рудозем. Там се събират парични помощи за крайно нуждаещите се хора в Африка. За Шукри всичко започнало преди седем години, когато точно преди Коледа голям пожар изпепелил почти всичко в дома му.

„Пред нас беше пълно с хора, които искаха да помогнат. Толкова хора идваха, че даже връщах някои от тях, тъй като нямаше какво да правят. И тогава в мен се събуди това чувство, разбрах че добрината, особено тук при нас, се е запазила“, сподели Шукри  пред телевизия Bulgaria ON AIR.

След тази трагедия мъжът и семейството му решават с лични средства да изградят първия кладенец в Африка.

„И тогава видях, че тези средства наистина много помагат на хората в огромна нужда. Малко по малко започнах да контактувам с такива хора от Африка, сега интернет предоставя такава възможност. Започнах с лични средства да дарявам малки суми за храна, за дрешки“, разказа благодетелят.

Към Халилов се присъединяват и други хора и даренията нарастват. Така с пари от кампаниите досега в Нигерия, Кения и Уганда са направени шест кладенеца, от които стотици хора си наливат чиста вода.  Местните хора са толкова благодарни, че слагат навсякъде табели откъде е дарението.

„Цялото село се събира да отправи молитва за човека, който е дарил или за хората, които са дарили. Навсякъде това нещо е от огромно значение за тях. Това им носи огромна радост и това е невероятно усещане като го видите“, каза още Шукри.

Мъжът уточни, че нуждаещи се хора има навсякъде по света, но не се е сблъсквал с такава нищета като в Африка. Затова събирането на дарения за далечния континент се е превърнало в негова кауза.

Сега набира средства за строежа на покрив на училище. Ще са нужни към 7 хиляди евро, част от тях са събрани, а кампанията продължава.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x