БНБ с прогноза: Инфлацията в края на година може да надхвърли 15%

d0b1d0bdd0b1 d181 d0bfd180d0bed0b3d0bdd0bed0b7d0b0 d0b8d0bdd184d0bbd0b0d186d0b8d18fd182d0b0 d0b2 d0bad180d0b0d18f d0bdd0b0 d0b3d0be

БНБ с прогноза: Инфлацията в края на година може да надхвърли 15%

Снимка: БГНЕС

Инфлацията в края на годината може да достигне 15,2%, като вероятността за това е 60%, посочват от БНБ в новата си макроикономическа прогноза. Според базисния сценарий на прогнозата на Централната банка инфлацията в края на годината ще бъде 9,6%, но има много голяма вероятност да е значително по-висока, като основна роля за това ще имат цените на ток, газ и петрол, пише „Труд“.

Преходът към въглеродна неутралност в държавите от ЕС и заявените намерения на тези страни да намалят зависимостта си от внос на енергоизточници от Русия водят до висока степен на несигурност пред прогнозата за инфлацията, посочват експертите от БНБ. Според Централната банка храните и енергийните продукти ще имат най-голяма роля за високата инфлация.

Прогнозата на БНБ е заплатите през 2022 г. да нараснат с 9,6% в резултат от по-високата инфлация и задълбочаващият се недостиг на работна ръка. Но дори и при базовия сценарий инфлацията ще бъде колкото е ръста на заплатите, тоест няма да станем по-богати. А при по-висока инфлация от 15,2% реално тя ще изяде ръста на заплатите и ще станем по-бедни през настоящата година.

Базисният сценарий на БНБ предвижда ръстът на Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през 2022 г. да се забави до 2,1%, при очакван ръст от 3,7% в предишната прогноза от декември.

По-малкият ръст на икономиката ще се дължи на по-малко увеличение на потреблението и на свиване на износа, посочват експертите.

Съществен риск пред прогнозата на БНБ произтича от възможното по-бавно усвояване на средства по европейските програми и изпълнение на инвестиционните проекти от Плана за възстановяване и устойчивост, пише в анализа на Централната банка. По отношение на прогнозата за инфлацията съществуват рискове за по-силно нарастване на цените спрямо базисния сценарий. Тези рискове са свързани главно с повишение на цените на суровините на международните пазари спрямо заложените в текущата прогноза, посочват от БНБ. Други рискове произтичат от възможни промени в регулираните цени на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия за битови потребители с оглед на същественото поскъпване на енергоизточниците, което все още не е отразено в тези цени.

0000526300 article2ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x