Анатомия на галактиката. Учени създадоха първата карта на една от „костите“ на Млечния път

d0b0d0bdd0b0d182d0bed0bcd0b8d18f d0bdd0b0 d0b3d0b0d0bbd0b0d0bad182d0b8d0bad0b0d182d0b0 d183d187d0b5d0bdd0b8 d181d18ad0b7d0b4d0b0d0b4

Костите в човешкото тяло са най-плътната част на тялото. По същия начин костите на Млечния път са най-плътната част от ръкавите на галактиката. Те представляват дълги нишки от студен газ.

Повтарящ се загадъчен радиосигнал в Млечния път, който не прилича на нищо известно на учените, намери своето обяснение. През януари т.г…

Една от така наречените кости е открита от учените още през 2013 г. Вече е известно за съществуването на 18 такива плътни нишки. В нашата галактика образуването на нови звезди става с доста ниска скорост, но обикновено звездообразуването протича в тези кости.

Тези „кости“ са поне 50 пъти по-дълги, отколкото са широки, а също са разположени близко и предимно успоредно на галактическата плоскост. Астрономите са изучили внимателно размера, масата и температурата на тези газови нишки. Но що се отнася до магнитните полета в тези кости, досега нямаше достатъчно информация.

Магнитното поле на костите

Иън Стивънс от Университета на Уорчестър, Масачузетс, и колегите му са използвали Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA) за изследване на магнитните полета на галактическите кости. Това е самолет „Боинг“, оборудван с необходимите научни инструменти, който лети високо в земната атмосфера. Учените решили да проучат 10 кости и първата станала косттас названието G47.

„Успяхме да получим информация за посоката на магнитното поле в тази кост, тъй като магнитните полета могат да определят скоростта на образуване на звезди в газов облак. Те също така могат да насочват потока на газ, да формират тези кости и да влияят броя и размера на най-плътните газови образувания, от които се появяват звезди“, казва Стивънс.

През 2020 г. рентгеновият телескоп eRosita заснел изображения на два огромни мехура, простиращи се далеч над и под центъра на нашата га…

Според учения, ако се нанесе на карта ориентацията на полетата в пространството, то може да се определи колко силно магнитните полета влияят на процеса на звездообразуване. Резултатите от изследването показали, че магнитните полета понякога, но обикновено не са перпендикулярни на центъра на костта. Но там, където магнитното поле е перпендикулярно, има най-активно образуване на нови звезди. В други области магнитните полета са или успоредни на центъра на костта, или са разположени по случаен начин.

Учените също така стигнали до извода, че магнитните полета играят важна роля в предотвратяването на разрушаването на костта G47. Новите данни могат да помогнат за по-доброто разбиране не само на структурата на спиралните галактики, каквато е Млечният път, но и на процеса на образуване на звезди, който се случва в тях, казват учените.

Статията на изследователите е публикувана в The Astrophysical Journal Letters.

ОЩЕ: Млечният път е по-древен, отколкото смятаха учените

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ОТ НЕЙНИЯ ИЗТОЧНИК – КЛИК ТУК

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x